Plastbantar förpackningar med toapapper och hushållspapper

PUBLICERAD: 29 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Axfood bantar plastanvändningen till förpackningar med toa- och hushållspapper av egna varumärkena Eldorado och Fixa. (Bild Axfood)

Axfood byter förpackningar till toalett- och hushållspappret av de egna varumärkena Eldorado och Fixa, som säljs av bland annat Hemköp och Willys. Plasten blir tunnare samtidigt som mindre plast används kring förpackningarna, när de levereras till lager. Totalt sparas över 15 ton plast om året.

”Varje förändring i förpackningarna gör stor skillnad, inte minst när det gäller varor, som vi säljer stora volymer av”, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Förändringen är en del av Axfoods plaststrategi ”rätt plast på rätt plats” som antogs förra året. Den totala mängden plast i den egna verksamheten ska minska med minst 25 procent till 2025. Alla förpackningar till egna märkesvaror ska kunna materialåtervinnas redan till 2022. Senast 2030 ska enbart återvunnen och förnyelsebar råvara användas.

”I första hand försöker vi att byta ut plasten mot andra material. När det inte går, reducerar vi mängden plast genom att tunna ut den, ta bort detaljer eller på andra sätt plastbanta”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x