Plaståtervinningen ger stora minskningar av klimatutsläpp

PUBLICERAD: 23 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Effektiv sortering och återvinning avplastförpackningar minskar drastiskt klimatutsläppen, enligt Svensk Plaståtervinning. (Bild Svensk Plaståtervinning/Peter Holgersson AB)|”Vi måste styra bort plastförpackningar från förbränning”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Klimatutsläppen minskar dramatiskt, när plastförpackningar återvinns istället för att gå till förbränning. Det visar en utredning från Svensk Plaståtervinning, som tre år efter invigningen av den stora plastsorteringsanläggningen i Motala har låtit göra klimatberäkningar på hela återvinningssystemet.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att återvinningskedjan står för endast fyra procent av de totala utsläppen i systemet, medan förbränningen står för hela 96 procent.

”Resultatet visar svart på vitt att vi måste förändra och styra bort plastförpackningar från förbränning, eller energiutvinning, som det ofta kallas. Att återvinna gör verklig skillnad för klimatet, det bör vara ett bra incitament för producenter att designa plastförpackningar, som går att återvinna, och för konsumenter att bli ännu bättre på att källsortera”, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning.

”Vi måste styra bort plastförpackningar från förbränning”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning/Peter Holgersson AB)

Svensk Plaståtervinning skriver att för att nå cirkulära plastflöden i Sverige behöver en hel kedja samarbeta. Producenter, som omfattas av producentansvaret och som sätter plastförpackningar på marknaden, måste designa förpackningarna så att de kan ingå i återvinningssystemet. Därefter behöver konsumenten källsortera förbrukade plastförpackningar, vilket det är lag på att göra i Sverige. Genom att sortera en plastförpackning halveras klimatavtrycket för den förpackningen. Det sista steget är en modern sorterings- och återvinningsanläggning, som med spjutspetsteknik kan sortera ut alla plastsorter och se till att de återvinns och blir nya plastprodukter. Här är Svensk Plaståtervinning på god väg, med en anläggning som är dubbelt så effektiv på att sortera ut olika plastsorter som andra liknande anläggningar i Europa. Det gör att mer plast kan återvinnas och mindre skickas till förbränning.

”Även om de utsläpp som uppstår genom återvinningskedjan – från insamling, balning och sortering till frakt, tvätt och granulering – endast står för fyra procent av utsläppen, så gör vi allt vi kan för att minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har ett ansvar att hjälpa producenterna att återvinna sina förpackningar och nå sina hållbarhetsmål och kan exakt visa hur mycket utsläpp deras plastförpackningar genererar och hur stor andel, som blir återvunnet”, berättar Mattias Philipsson.

————————————————
Svensk Plaståtervinning i Motala AB erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar. Sorteringsanläggningen i Motala har kapacitet att ta emot alla plastförpackningar från svenska hushåll så att de kan bli nya plastprodukter. Företaget ägs av Plastbranschens Informationsråd, Dagligleverantörernas Förbund, Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX