Pilotprojektet som lägger locket på

PUBLICERAD: 16 januari 2020
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso och finska mejeriföretaget Valio testar hur konsumenter reagerar på att få återanvändbara lock gjorda av träfiberbaserad biokomposit. Enligt företagen är det ett sätt att uppmuntra till minskat matsvinn. 

– Med detta pilotprojekt vill vi uppmuntra folk att ta små konkreta steg för att minska matsvinnet. Locket passar till öppnade burkar med crème fraiche och kvarg och bidrar därmed till att mindre mat slängs bort, säger Jussi-Pekka Lumme, utvecklingschef inom förpackningar på Valio, i ett pressmeddelande.

10 000 lock delas ut

Stora Enso och det finska mejeriföretaget Valio står bakom initiativet. Det handlar om totalt 10 000 lock som tillverkats av träfiberbaserad biokomposit. Valio kommer att dela ut locken i samband provsmakningar i finska butiker under januari 2020. Tanken med samarbetet mellan Stora Enso och Valio är att uppmuntra konsumenter att minska sitt matavfall, men också att testa hur biokomposit fungerar i kombination med traditionella livsmedelsförpackningar.

Användas för att ersätta plast

Locken, som är återanvändbara, är tillverkade av biokompositmaterialet DuraSense. Stora Enso har utvecklat materialet som består av en blandning av träfiber och polymerer, ett led i företagets satsning på förpackningar med förnyelsebara lösningar. Enligt företaget kan DuraSense användas för att ersätta plast i många olika produkter, och har ett lägre koldioxidavtryck än fossilbaserad plast.

Mål fram till 2035

Enligt Jussi-Pekka Lumme på Valio var var mejeriföretaget först i världen med att använda fullständigt växtbaserade enliterskartonger för mjölk 2015.

– År 2018 konverterade vi alla våra 250 miljoner takåsförpackningar för mjölk, yoghurt, grädde och fil så att de blev fullständigt växtbaserade. Förpackningarna är en del av Valios övergripande satsning på koldioxidneutral mjölk, det vill säga att helt eliminera koldioxidavtrycket för mjölk före 2035. Vi söker kontinuerligt innovativa nya förpackningsmöjligheter att testa och använda.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x