P&G gör schampoflaskor av plastavfall från stränder

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

P&G lanserar Head & Shoulders-flaskor där 25 procent av plasten kommer från plastavfall insamlat längs europeiska stränder.

Globala dagligvarujätten Procter & Gamble (P&G) lanserar till sommaren en begränsad upplaga av schampoflaskor, där 25 procent av plasten kommer från insamlat plastskräp från badstränder!
Projektet är ett samarbete mellan  P&G och återvinningsföretagen TerraCycle Inc. och Suez Environnement SA. och flaskorna ska säljas på den franska marknaden av dagligvarukedjan Carrefour. Flaskorna kommer att innehålla hårschampo av välkända varumärket Head & Shoulders.

Syftet med lanseringen i Frankrike är att få uppmärksamhet kring hur insamlat och återvunnet plastavfall kan användas till nya plastprodukter.
P&G säger att man kommer att följa upp projektet med en större satsning, där manår 2018 räknar med att i Europa sälja mer än 500 miljoner schampoflaskor, innehållande 25 procent återvunnen plast. 

”Detta innebär att mer än 90 procent av de plastflaskor med hårvårdsmedel, som vi säljer på den europeiska marknaden, kommer att bestå av 25 procent återvunnen plast”, säger Virgine Helias, chef för global hållbarhet hos P&G.

För att klara detta åtagande behövs stora mängder använd plast. Enligt P&G kommer det att krävas 2.600 ton återvunnet plastmaterial, vilket motsvarar vikten av åtta fullastade Boeing 747 jumbojet-plan.

Även här kommer P&G att få hjälp av recyclingspecialisterna TerraCycle och Suez Environnement. TerraCycle, som är kända för att kunna hantera svåråtervunna material, kommer att fungera som en kanal och förmedlare mellan olika grupper, som samlar in plastskräp, etc., från stränder och kustavsnitt i Europa, medan Suez Environnement kommer att behandla och omvandla den insamlade plasten, så den kan ingå i P&G:s schampoflaskor.

”Det finns en stor utmaning inom plast idag, eftersom det faktiskt är mycket litet som återvinns och återanvänds”, säger TerraCycles grundare och VD Tom Szaky, som också framhåller att TerraCycle har ett nätverk av hundratals saneringsgrupper runt om i Europa, som samlar in plastavfall och ser till att det kommer till återanvändning.

Franska Suez Environnement SA har ett nätverk av nio plaståtervinningsanläggning runt om i Europa.

”Sedan vi fått in det insamlade plastmaterialet från TerraCycle, delar vi upp materialet och tvättar, bryter ner och gör granulat av det. En del av denna behandlade strandplast skickas sedan till vår specialanläggning i Nederländerna, där den omvandlas till högkvalitativ polyeten”, informerar Jean-Marc Boursier, som ansvarar för Suez Environnements återvinning i Europa.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x