Peterson storsatsar i fabrikerna

PUBLICERAD: 7 september 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Dan Johannessen, vd för Peterson i Skandinavien.

Förpackningsproducenten Peterson får ta del av drygt 85 miljoner kronor och gör stora maskininvesteringar. Samtidigt erhåller de även högsta nivån av BRC-certifiering.

– Vi är otroligt nöjda. Vi måste bli mer konkurrenskraftiga, säger vd:n Dan Johannessen.

Maskininvesteringar väntar på Petersons anläggning i Norrköping…

I samband med VPK Packaging Groups- och Klingeles nyligen genomförda förvärv av förpackningsproducenten Peterson, inleddes ett investeringsprogram som omfattar cirka 25 miljoner euro. I Sverige kommer fabrikerna i  Bäckefors och Norrköping moderniseras. Det rör sig om 9 miljoner euro, omkring 85 miljoner kronor som satsas på anläggningarna i form av maskininvesteringar och en ny certifiering. Dan Johannessen, vd för Peterson i Skandinavien, säger att det rör sig om bland annat rotationsstansmaskiner, wellpappmaskiner och konverteringsmaskiner:

… och på anläggningen i Bäckefors i Dalsland.

– Vi jobbar med hela spektrat inom förpackningar och kommer uppgradera alla processer i vår maskinpark. En process som kommer dröja tre år. Det här är den första investeringen och sedan väntar nya  2018, 2019 och 2020.

Att Peterson nyligen som första företag i Skandinavien  fick den högsta nivån av BRC- certifiering (BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials) för produktionsanläggningarna i Norrköping och Randers i Danmark innebär att Peterson numera uppfyller de strikta kraven för produktion av förpackningar för livsmedel- och läkemedel. Något som öppnar upp för nya marknader och blir en stor styrka och fördel, enligt Johannessen:

– Det gör att vi kan erbjuda våra förpackningar för hela livsmedelsindustrin och vi hoppas att certifieringen leder till andra nya kunder att jobba tillsammans med.

Peterson har drygt 600 medarbetare i Skandinavien, med en sammanlagd omsättning på ca 160 miljoner euro. Företaget har produktionsanläggningar i Sarpsborg och Sykkylven i Norge, Norrköping och Bäckefors i Sverige och Randers i Danmark. Produkterna som tillverkas  inkluderar skräddarsydda korrugerade förpackningslösningar, displayer, stora lådor och standardiserade lådor.

Investeringsprogrammet godkändes strax efter förvärvet i oktober förra året. Dan Johannessen säger att investeringsprogrammet säkerställer att de investerar i både deras egen och deras kunders framtid.

– Vi är otroligt nöjda. Vi måste bli mer konkurrenskraftiga i Norden mot bland annat Tyskland och Polen.

 

 

 

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker