Intervju: Paptics vd om pappersbaserade materialet med plastegenskaper

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Tuomas Mustonen, vd och en av företagets grundare, berättar om Paptic-papperets egenskaper. Foto: Pressbild

Finska Paptic bildades 2015 för att tillverka och marknadsföra ett cellulosa- och ligninbaserat patenterat papper, som är modifierat så att papperet uppför sig som plast vad gäller hårdhet, slitage och flexibilitet. Vi intervjuar vd:n Tuomas Mustonen om papperets egenskaper och hur det kan ersätta plast i en mängd olika produkter.

Paptics papper kan till exempel användas för att tillverka förpackningspåsar till torra livsmedel. Foto: Pressbild

Paptic är grundat av tre finländare med lång erfarenhet av papper och massproduktion. Vi intervjuar vd:n och en av grundarna, Tuomas Mustonen, om deras innovativa papper.

Vad är hemligheten bakom papperet?

– Visst finns det några hemligheter som jag inte kan berätta om, men i grunden är vårt patenterade papper till 100 procent baserat på cellulosa och ligninfibrer, och det betyder att det kan blandas med vilket annat vanligt papper och kartong som helst i en återvunnen produktion. Men det beter sig som plast, säger Tuomas Mustonen.

Kan ni framställa kartong?

– Vi tillverkar papper från 40 till 140 gram per kvadratmeter, så vi tillverkar inte kartong. Flexibiliteten, som är en av nyckelfaktorerna för att vi ska kunna ersätta flexibel plast, gör att vi inte kan tillverka kartong. Flexibiliteten gör att vårt papper är extremt lämpligt för flexibla förpackningsprodukter, bärkassar och andra typer av förpackningar som annars använder plast. Samtidigt är densiteten på vårt papper högre än normalt papper, så vårt 40 grams papper tar faktiskt upp 30–50 procent mindre än ett jämförbart papper.

Finns det några utmaningar när det kommer till utskrift på papper?

– Du kan trycka på vårt papper med de kända processerna: offset-, digital-, flexo- och djuptryck, och eftersom materialet är papper elimineras utmaningarna med att trycka med vattenbaserad offset på plast, även om papperet faktiskt beter sig som plast.

Finns ert papper tillgängligt som en klar film?

– Nej. Precis som transparent papper inte produceras kan vi inte heller göra vårt papper transparent. Så vi kan inte ersätta den genomskinliga plastfilmen.

Plastpåsar kan vanligtvis återvinnas. Hur är det med era papperspåsar?

– Vårt papper beter sig som plast, så våra papperspåsar kan återvinnas många gånger. De kan även vikas och vikas ut igen eftersom fibrerna inte går sönder på samma sätt som med vanligt papper. Vår forskning visar att våra påsar vanligtvis återvinns 8-10 gånger innan de slängs och återvinns till nytt papper.

Kan papperet användas för att emballera vätskor?

– Vårt papper är som normalt papper – vattenabsorberande. Så det är inte lämpligt för förpackning av vätskor. I samband med flexibla förpackningar är våra material särskilt lämpliga för torra produkter som till exempel piller, kaffe med mera, men de kan inte användas till för till exempel soppor.

Necessärer och sminkväskor är ett användningsområde för Paptics papper. Foto: Pressbild

Kan ert papper vikas på samma tysta sätt som plast?

– Ja, vårt papper beter sig som plast och kan därmed vikas många gånger utan att gå sönder, och vårt papper låter inte på samma sätt som vanligt papper. Vi vet inte om den här egenskapen är särskilt positiv, men i vart fall låter det inte på biografen om det är vårt papper som används till godispåsarna.

Utvecklar ni några nya typer av papper?

– Nu har vi precis börjat marknadsföra vårt ganska revolutionerande papper över hela världen, så vi har tillräckligt att se till, men det kanske kan vara intressant om vårt papper också skulle kunna vara isolerande så att varma eller kalla produkter kan hålla sig längre i våra förpackningar, säger Tuomas Mustonen.

Text: Henrik Christiansen, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x