Intervju: Paptics vd om pappersbaserade materialet med plastegenskaper

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Tuomas Mustonen, vd och en av företagets grundare, berättar om Paptic-papperets egenskaper. Foto: Pressbild

Finska Paptic bildades 2015 för att tillverka och marknadsföra ett cellulosa- och ligninbaserat patenterat papper, som är modifierat så att papperet uppför sig som plast vad gäller hårdhet, slitage och flexibilitet. Vi intervjuar vd:n Tuomas Mustonen om papperets egenskaper och hur det kan ersätta plast i en mängd olika produkter.

Paptics papper kan till exempel användas för att tillverka förpackningspåsar till torra livsmedel. Foto: Pressbild

Paptic är grundat av tre finländare med lång erfarenhet av papper och massproduktion. Vi intervjuar vd:n och en av grundarna, Tuomas Mustonen, om deras innovativa papper.

Vad är hemligheten bakom papperet?

– Visst finns det några hemligheter som jag inte kan berätta om, men i grunden är vårt patenterade papper till 100 procent baserat på cellulosa och ligninfibrer, och det betyder att det kan blandas med vilket annat vanligt papper och kartong som helst i en återvunnen produktion. Men det beter sig som plast, säger Tuomas Mustonen.

Kan ni framställa kartong?

– Vi tillverkar papper från 40 till 140 gram per kvadratmeter, så vi tillverkar inte kartong. Flexibiliteten, som är en av nyckelfaktorerna för att vi ska kunna ersätta flexibel plast, gör att vi inte kan tillverka kartong. Flexibiliteten gör att vårt papper är extremt lämpligt för flexibla förpackningsprodukter, bärkassar och andra typer av förpackningar som annars använder plast. Samtidigt är densiteten på vårt papper högre än normalt papper, så vårt 40 grams papper tar faktiskt upp 30–50 procent mindre än ett jämförbart papper.

Finns det några utmaningar när det kommer till utskrift på papper?

– Du kan trycka på vårt papper med de kända processerna: offset-, digital-, flexo- och djuptryck, och eftersom materialet är papper elimineras utmaningarna med att trycka med vattenbaserad offset på plast, även om papperet faktiskt beter sig som plast.

Finns ert papper tillgängligt som en klar film?

– Nej. Precis som transparent papper inte produceras kan vi inte heller göra vårt papper transparent. Så vi kan inte ersätta den genomskinliga plastfilmen.

Plastpåsar kan vanligtvis återvinnas. Hur är det med era papperspåsar?

– Vårt papper beter sig som plast, så våra papperspåsar kan återvinnas många gånger. De kan även vikas och vikas ut igen eftersom fibrerna inte går sönder på samma sätt som med vanligt papper. Vår forskning visar att våra påsar vanligtvis återvinns 8-10 gånger innan de slängs och återvinns till nytt papper.

Kan papperet användas för att emballera vätskor?

– Vårt papper är som normalt papper – vattenabsorberande. Så det är inte lämpligt för förpackning av vätskor. I samband med flexibla förpackningar är våra material särskilt lämpliga för torra produkter som till exempel piller, kaffe med mera, men de kan inte användas till för till exempel soppor.

Necessärer och sminkväskor är ett användningsområde för Paptics papper. Foto: Pressbild

Kan ert papper vikas på samma tysta sätt som plast?

– Ja, vårt papper beter sig som plast och kan därmed vikas många gånger utan att gå sönder, och vårt papper låter inte på samma sätt som vanligt papper. Vi vet inte om den här egenskapen är särskilt positiv, men i vart fall låter det inte på biografen om det är vårt papper som används till godispåsarna.

Utvecklar ni några nya typer av papper?

– Nu har vi precis börjat marknadsföra vårt ganska revolutionerande papper över hela världen, så vi har tillräckligt att se till, men det kanske kan vara intressant om vårt papper också skulle kunna vara isolerande så att varma eller kalla produkter kan hålla sig längre i våra förpackningar, säger Tuomas Mustonen.

Text: Henrik Christiansen, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Intryck från Absolut Flexo Future- flexobranschen lever och mår bra

Att flexobranschen lever och mår bra måste vara huvudslutsatsen på heldagsarrangemanget som danska Flexo Forum och Sweflex hade satt ihop under namnet Absolute Flexo Future.
Publik

Fujifilm visar bland annat sin förstärkta B2-repertoar på Drupa

Tillsammans med mycket av Fujifilms omfattande repertoar kommer ett par nya B2-skrivare att visas i Fujifilms monter på Drupa.
drupa24_fujifilmx

Canon siktar mot förpackning och etiketter

På Drupa blir det tydligt att förpackningar och etiketter är produktområden som Canon nu siktar in sig på.
Drupa_Canonx

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax