Paptic lanserar fibermaterial för flexibla förpackningar

PUBLICERAD: 21 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Finska förpackningsmaterialet Paptic används bland annat till exklusiva ”pappersbärkassar” och lyxförpackningar, men även till mer konventionella och vardagliga förpackningar. Det nya materialet Paptic Apus är specialutvecklat för flexibla förpackningar. (Bild Paptic Oy)|Paptic-materialet har bland annat använts för att tillverka de ”tygpåsar” som används till de populära och eftertraktade Mumin-muggarna. (Bild Paptic Oy)|Katja Jokiaho är produktchef, flexibla förpackningar, hos Paptic Oy. (Bild Paptic Oy)

Finska Paptic Oy lanserar ett nytt förpackningsmaterial, som är specialutvecklat till flexibla förpackningar. Det nya materialet ingår i Paptics produktfamilj med samma namn och som består av fiberbaserade förpackningsmaterial, vilka betecknas som ett mellanting mellan papper, plast och textil och som tillverkas med en speciell skumteknik.

Det nya materialet har fått namnet Paptic Apus® och det sägs vara lämpligt till flexibla förpackningar för torra livsmedel, hygienprodukter, m fl.

Katja Jokiaho är produktchef, flexibla förpackningar, hos Paptic Oy. (Bild Paptic Oy)

”Paptic Apus® är ett mjukt och ´silkigt´material, som fungerar utmärkt på befintliga konverteringslinjer. Materialet väger lite och har en struktur, som gör att det kan formas på olika sätt. Paptic Apus, som återvinns som papper och kartong, minskar plastavfallet och ger användare en image som föregångare inom hållbarhet”, säger Katja Jokiaho, produktchef, flexibla förpackningar, hos Paptic Oy.

Paptic skriver i ett pressmeddelande att det nya Paptic-materialet finns såväl i en icke-värmeförseglingsbar version, med en ytvikt på 40 gr/kvm, som i en värmeförseglingsbar version (Paptic Apus Seal) med en ytvikt på 45 gr/kvm.

Övriga förpackningsmaterial i Paptic-familjen är Paptic TringaPaptic Gavia och Paptic Sterna.

Paptic-materialet har bland annat använts för att tillverka de ”tygpåsar” som används till de populära och eftertraktade Mumin-muggarna. (Bild Paptic Oy)

Paptic-materialen tillverkas med en teknik som kallas ”Foam Forming”. Det är en skumteknik, som innebär att man använder ett skum i processen vid tillverkning av papper. Man ersätter vatten, som bärare av fibern, med skum och har hälften vatten, hälften skum. Man kan bilda bubblor efter önskad storlek och med detta tillverka produkter med långa fibrer. Tekniken sparar både råvara och energi och materialet får intressanta egenskaper.

”De fibrer, som vi använder, ger en känsla i materialet, som vissa beskriver som en blandning av papper och textil. Det blir ett mjukt, väldigt flexibelt material, som skiljer sig radikalt från den vanliga papperskänslan. Det är en unik textur. Och vi kan styra råvaran i materialet efter användningsområde. Vi pratar alltså inte om endast ett material. Generellt kan man säga att över två tredjedelar av Paptic är cellulosafiber, sedan kan vi addera andra fibrer”, förklarar Esa Torniainen, medgrundare och affärsutvecklingschef Paptic Oy.

Paptic Oy lanserade det nya Apus-materialet i samband med ett halvdags ”Online Open House by Paptic” den 15 juni, där mer än 400 kunder och intressenter medverkade och diskuterade framtiden för uthålliga förpackningar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}