Pappersbatterier kan bli verklighet i förpackningar

PUBLICERAD: 6 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Petter Tammela och Shoko Yamada studerar fibermaterialet som kan bli ett pappersbatteri.|Fibermaterialet testas i laboratoriet.
|Pappersbatteriets laddningsförmåga testas.|Fr.v.: Shoka Yamada, Lars Sandberg och Petter Tammela arbetar med att ta fram ett pappersbaserat batteri,. som kan appliceras i smarta förpackningar.

BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet gör verklighet av pappersbatterier, som banar väg för energilagring i förpackningar.  Tillsammans med forskare på Uppsala universitet har BillerudKorsnäs tagit ett viktigt steg mot framtida pappersbatterier.

Grundforskning, baserad på ren cellulosa av alger, har utvecklats till att fungera med samma typ av fiber, som BillerudKorsnäs vanligtvis använder för att tillverka förpackningsmaterial.

BillerudKorsnäs skriver att detta är en utveckling, som öppnar för både billiga och miljövänliga batterier. Målet är att på sikt kunna producera dessa i stor skala och i framtiden kunna använda pappersbatterier för applikationerna inom exempelvis smarta förpackningar.

Utvecklingsarbetet genomförs av en av Sveriges främsta forskargrupper under Maria Strömme och i en helt ny samarbetsform med BillerudKorsnäs som ledande företag inom utveckling av hållbar förpackningsteknik. 

”Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet, som resulterat i teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser. Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik. Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform, kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt, som ändå går att producera på ett bra sätt”, säger Lars Sandberg, project manager innovation på BillerudKorsnäs.

På sikt öppnar pappersbatteriet möjligheter att utveckla både smarta och mer hållbara förpackningar. Små pappersbatterier kan tillsammans med sensorer öppna vägen mot förpackningar, som kan spåras genom hela transportkedjan. Till exempel förpackningar som i realtid mäter temperatur eller position och som berättar vad som händer med en vara under transport.

Ett pappersbatteri innebär många nya sätt att använda förpackningar och kan därmed erbjuda spännande möjligheter för förpackningsindustrin och för BillerudKorsnäs kunder, som vill ha system som säkrar kvalitet och leveranssäkerhet. Exempelvis skulle en ljussensor tillsammans med BillerudKorsnäs pappersbatteri kunna tala om var i transportkedjan en produkt försvunnit från sin förpackning.

Med elektroder baserade på cellulosa från träfiber är ambitionen att batteriet framöver ska kunna återvinnas tillsammans med kartongen och göras om till en ny kartong eller pappersbatteri.   

”Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar, som kräver små hållbara strömkällor. I och med möjliggörande av denna typ av hållbara förpackningar ligger arbetet med pappersbatteriet helt i linje med BillerudKorsnäs vision om att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Energilagring i papper istället för exempelvis litiumbatterier möjliggör biobaserade batterier, som kan ingå i cirkulära system, vilket innebär stora hållbarhetsfördelar”, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x