Pappersbatterier kan bli verklighet i förpackningar

PUBLICERAD: 6 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Petter Tammela och Shoko Yamada studerar fibermaterialet som kan bli ett pappersbatteri.|Fibermaterialet testas i laboratoriet.
|Pappersbatteriets laddningsförmåga testas.|Fr.v.: Shoka Yamada, Lars Sandberg och Petter Tammela arbetar med att ta fram ett pappersbaserat batteri,. som kan appliceras i smarta förpackningar.

BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet gör verklighet av pappersbatterier, som banar väg för energilagring i förpackningar.  Tillsammans med forskare på Uppsala universitet har BillerudKorsnäs tagit ett viktigt steg mot framtida pappersbatterier.

Grundforskning, baserad på ren cellulosa av alger, har utvecklats till att fungera med samma typ av fiber, som BillerudKorsnäs vanligtvis använder för att tillverka förpackningsmaterial.

BillerudKorsnäs skriver att detta är en utveckling, som öppnar för både billiga och miljövänliga batterier. Målet är att på sikt kunna producera dessa i stor skala och i framtiden kunna använda pappersbatterier för applikationerna inom exempelvis smarta förpackningar.

Utvecklingsarbetet genomförs av en av Sveriges främsta forskargrupper under Maria Strömme och i en helt ny samarbetsform med BillerudKorsnäs som ledande företag inom utveckling av hållbar förpackningsteknik. 

”Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet, som resulterat i teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser. Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik. Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform, kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt, som ändå går att producera på ett bra sätt”, säger Lars Sandberg, project manager innovation på BillerudKorsnäs.

På sikt öppnar pappersbatteriet möjligheter att utveckla både smarta och mer hållbara förpackningar. Små pappersbatterier kan tillsammans med sensorer öppna vägen mot förpackningar, som kan spåras genom hela transportkedjan. Till exempel förpackningar som i realtid mäter temperatur eller position och som berättar vad som händer med en vara under transport.

Ett pappersbatteri innebär många nya sätt att använda förpackningar och kan därmed erbjuda spännande möjligheter för förpackningsindustrin och för BillerudKorsnäs kunder, som vill ha system som säkrar kvalitet och leveranssäkerhet. Exempelvis skulle en ljussensor tillsammans med BillerudKorsnäs pappersbatteri kunna tala om var i transportkedjan en produkt försvunnit från sin förpackning.

Med elektroder baserade på cellulosa från träfiber är ambitionen att batteriet framöver ska kunna återvinnas tillsammans med kartongen och göras om till en ny kartong eller pappersbatteri.   

”Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar, som kräver små hållbara strömkällor. I och med möjliggörande av denna typ av hållbara förpackningar ligger arbetet med pappersbatteriet helt i linje med BillerudKorsnäs vision om att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Energilagring i papper istället för exempelvis litiumbatterier möjliggör biobaserade batterier, som kan ingå i cirkulära system, vilket innebär stora hållbarhetsfördelar”, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX