Pappersbaserat livsmedelstråg ger mycket lägre CO2-utsläpp

PUBLICERAD: 26 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

BillerudKorsnäs pappersmaterial FibreForm kan användas inte bara till livsmedelstråg utan till flera andra förpackningsformer. Bilden visar en ”musselformad” FibreForm-förpackning för naturgodis. (Bild BillerudKorsnäs)

En nyligen genomförd livscykelstudie utförd av RISE (Research Institutes of Sweden) visar att ett pappersbaserat livsmedelstråg har upp till 71 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med tråg av enbart plast. Trågen i studien var tillverkade av BillerudKorsnäs pappersmaterial FibreForm®, som bland annat används som laminat för livsmedelsförpackningar i form av tråg.

”Livscykelstudien är den första i sitt slag, som jämför miljöprofilen för plastbaserade tråg med papper. Skillnaden i klimatpåverkan är väsentlig”, säger Michael Sturges, som leder studien vid RISE.

Det främsta skälet till den lägre klimatpåverkan är att FibreForm-laminatet kräver mindre energi vid tillverkning jämfört med plast. Dessutom kan tråget återvinnas som papper i de flesta europeiska länder, vilket minskar klimatpåverkan från sluthanteringen.

Det första tråget gjort av FibreForm introducerades till marknaden för cirka 10 år sedan och har sedan dess vidareutvecklats tillsammans med olika produktionspartners.

”Vi utvecklade FibreForm för att utmana konventionella förpackningar med målet att minska onödiga plastförpackningar. Det 3D-formbara materialet gör tråget starkt och stabilt”, säger Hein van den Reek, Business Director Solutions på BillerudKorsnäs, i ett pressmeddelande.

Tråget av FibreForm är godkänt för kontakt med mat och finns i butikerna som en förpackning för ost, kött, fisk och liknande livsmedel. Materialet kan formas i befintliga termo- och pressformningsutrustningar på marknaden, vilket innebär att livsmedelstillverkare, varumärkesägare och detaljhandlare kan göra en enkel omställning i sin produktion.

Livscykelstudien utförd av RISE jämför tråg av FibreForm med konventionella EPS– och APET/PE-laminerade plasttråg. Studien omfattar alla faser av produktlivscykeln, från råvaruutvinning till deponi eller återvinning.

Med 20,0 kg CO2e per tusen tråg, som används och bortskaffas, har tråget av FibreForm 62 procent minskad klimatpåverkan jämfört med EPS och 71 procent jämfört med APET/PE.

Arbetet har tredjepartsgranskats av Intertek, en global ledare inom validering och verifiering.

Den fullständiga studien finns tillgänglig HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium