Pantsystem startas upp med take away-förpackningar

PUBLICERAD: 4 november 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Efter återlämning ska matlådor och kaffemuggar diskas och sedan återanvändas igen.

Ett pilotprojekt drar igång där hämtmatlådor och kaffemuggar ska kunna pantas.
– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För första gången i Sverige blir det verklighet med ett pantsystem för take away-förpackningar. Det rör sig om ett testprojekt där matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen.

Finns i andra länder

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet som leder testprojektet förekommer pant för återanvändning av take away-förpackningar  i mindre skala i en del andra länder och storstäder. Detta har inte provats i Sverige förrän nu, när ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg blir först med att testa pantsystemet.

Initiativ med 20-tal aktörer

I projektet där sammanlagt ett 20-tal aktörer sluter upp finns organisationer, företag och kommuner.

Försöken med att panta engångsförpackningar börjar i Stockholm och Göteborg på utvalda ställen.

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Positiva till pantsystem

Enligt IVL har de tidigare gjort en studie som visar att restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar. Fem fallstudier ska genomföras och om det faller väl ut är förhoppningen att kunna skala upp och inkludera fler matställen.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad.

Engångsförpackningar ökar

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras, skriver IVL.

Projektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

 

Läs vidare

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Bara metallförpackningar nådde återvinningsmålen år 2023

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen konstaterar en ny utredning.
Återvinning

Slutskede för de globala förhandlingarna om ett avtal mot plastföroreningar

Vid det femte mötet inom FN:s miljöförsamling (UNEA5) år 2022 enades världens länder om att inleda förhandlingarna om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar, med målet att avsluta förhandlingarna 2024. I dag, den 25 november inleds det femte och sista förhandlingsmötet på detta tema i Busan, Sydkorea.
angela-compagnone-g1xoeXbfuTw-unsplashx

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker