Pantresan avgjord – vinnare blev Carlshöjdsskolan i Umeå

PUBLICERAD: 21 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Årets Pantresan har varit en interaktiv talkshow med programledaren Beppe Singer och hans ”sidekick” Sofia. (Bild Pantamera)|Anton Gustafsson är projektledare för Pantresan på Pantamera. (Bild fr LinkedIn)

Pantameras skoltävling Pantresan engagerade i år rekordmånga skolklasser i hela Sverige. Årets vinnare blev årskurs 3 på Carlshöjdsskolan i Umeå, som har gjort en egen låt och musikvideo.

Årets upplaga av skoltävlingen Pantresan har varit en interaktiv talkshow med programledaren Beppe Singer och hans ”sidekick” Sofia. Materialet är anpassat för LGR22 årskurs F-6 och eleverna får lära sig om energi, material, återvinning, natur och hållbarhet. I år har 1.500 skolklasser tagit del av materialet, vilket är en klar ökning från förra året då 1.200 klasser deltog.

Anton Gustafsson är projektledare för Pantresan på Pantamera. (Bild fr LinkedIn)

”Vi är oerhört stolta över att det är så många lärare och elever som är med på Pantresan, att kurvan pekar uppåt. Det är tydligt att det här digitala och interaktiva formatet verkligen passar bra i klassrummen”, säger Anton Gustafsson, projektledare för Pantresan på Pantamera.

Pantresan lanserades 2006 och har sedan dess nått 164.000 elever i många av Sveriges grundskolor. Allt fler lärare upptäcker materialet, som är anpassat efter läroplanen.

”Pantresan består ju av färdigplanerade lektioner och täcker in stora delar av läroplanen när det gäller hållbarhetsfrågor. Så som lärare är det ju en jättebra grund att utgå ifrån, och samtidigt blir det väldigt roligt om man låter barnens nyfikenhet få styra. Barn vill att miljön ska må bra, och det här är elevernas sätt att sprida något viktigt och få vuxna att lyssna”, säger Johannes Ring, som är mentor för den vinnande klassen på Carlshöjdsskolan och som har varit med och tävlat i Pantresan flera gånger förut – och faktiskt vunnit en gång tidigare…

I år går alltså första pris till klass 3 på Carlshöjdsskolan i Umeå, andra pris går till klass 2b på Emausskolan i Västerås och tredje pris till GS 4-6 på Karlskrona Grundsärskola LKC. Fjärdeplatsen delas av tolv klasser med tävlande elever från skolor från Skåne till Norrbotten.

Här kan man läsa mer om Pantresan

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}