Pantrekord i Sverige – igen

PUBLICERAD: 28 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Storpantarmaskinerna blir allt fler i Sverige, enligt Pantamera/Returpack. Foto: Pressbild

Svenskarna pantar flaskor och burkar som aldrig förr – 200 miljoner fler förpackningar pantades 2021 jämfört med 2020.
– Det är helt fantastiska siffror, inte minst för miljön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

Pantningsgraden i Sverige ligger nu på 88,2 procent och och totalt 47 905 ton återvunnet material kan därmed användas för att bli nya dryckesförpackningar. Det uppsatta målet är att 90 procent av alla förpackningar ska kunna pantas. Trots att målet inte slog in var 2021 ändå ett rekordår, drygt 2,4 miljarder pantade burkar och flaskor vilket aldrig har hänt förr.

Marknadschef Katarina Lundell. Foto: Pressbild

– Det vi pantade under 2021 innebär ett minskat klimatavtryck med över 180 000 ton koldioxid, vilket är lika mycket som en stad av Finspångs eller Tierps storlek står för under ett helt år, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack,  i ett pressmeddelande.

Stora pantmaskiner och covid

En bidragande orsak till att fler burkar och flaskor skickas tillbaka i kretsloppet är att det numera finns storpantarmaskiner installerade över hela landet, enligt Pantamera/Returpack. Dessa maskiner kan sortera hela säckar med pant. En annan är att coronapandemin sedan 2020 har gjort att fler svenskar semestrar hemma, vilket också visar sig i pantstatistiken.

Burkar är populärt

När det gäller konsumtionen är det främst dryck på burk som har ökat, medan PET-flaskor ligger relativt stilla. Återvinningsgraden för metallburkarna ligger på 89 procent.

– Att vi i Sverige pantar burkar i så hög utsträckning är verkligen en miljövinst. Återvunnen aluminium är ett hållbart material i ordets mest konkreta bemärkelse, den går att återanvända hur många gånger som helst. Till skillnad från många andra material påverkas inte kvalitén i återvinningsprocessen. Den pantade burken är så nära idealet man kan komma när det gäller återvinning, säger Katarina Lundell.

Bästa kommun

Värmland och Gotland toppar listan över var det i Sverige pantas mest, 335 respektive 303 pantade artiklar per person. Strömstad blev bästa pantarkommun – 1609 pantade artiklar per person.

 

 

 

Läs vidare

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Coca-Cola flyttar fram sina miljömål till år 2035

Många av de stora varumärkesjättarna får nu krypa till korset och erkänna att de ambitiösa miljömål man hade för sina förpackningar år 2018 inte kommer att kunna uppfyllas. Då kände man att man skapade sig lite utrymme och fick stopp på den kritik som fanns, men det är egentligen ingen överraskning att man inte lyckades. Nu meddelar Coca-Cola Company att man sätter nya mål mot år 2035.
evonne-yuwen-teoh-HAsX-3a773w-unsplashx

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Senaste nytt

Sydsvenska tryckerier förfasas över elpriset: "Katastrof"

Under torsdagen nådde elpriserna i södra och mellersta Sverige nya rekordnivåer. Situationen är ämnet på allas läppar ute på tryckerierna. Vår systersajt, Sign&Print, har pratat med några tryckerier och bestörtningen är stor.
Sign print

Vilka insikter kring hållbar förpackningsdesign har vi i Norden?

DS Smith har låtit göra en undersökning för att förstå vikten av hållbara förpackningar när nordiska konsumenter shoppar, både i butik och online. Tillsammans med communityplattformen Toluna har DS Smith ställt ett antal frågor om detaljhandeln, förpackningar och hållbarhet till över 2 000 konsumenter från Norge, Danmark, Sverige och Finland. Så här sammanfattar DS Smith undersökningen.
ds-smith-230503-168-1600x900x

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Smarta förpackningar kopplar samman den fysiska och digitala världen

Under AIPIA World Congress 2024 i Amsterdam, gav Fotini Delgado, vd för amerikanska Laava, sin och företagets syn på hur uppkopplade förpackningar förändrar förhållandet mellan varumärken och konsumenter. "Connected packaging” är mycket mer än bara en informationsbärare; det är en kraftfull digital plattform som sammanför data och förtroende, betonade Delgado.
Lavaa, Smart Packaging VM