Svenskarna pantar flaskor och burkar som aldrig förr – 200 miljoner fler förpackningar pantades 2021 jämfört med 2020.
– Det är helt fantastiska siffror, inte minst för miljön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.
Pantningsgraden i Sverige ligger nu på 88,2 procent och och totalt 47 905 ton återvunnet material kan därmed användas för att bli nya dryckesförpackningar. Det uppsatta målet är att 90 procent av alla förpackningar ska kunna pantas. Trots att målet inte slog in var 2021 ändå ett rekordår, drygt 2,4 miljarder pantade burkar och flaskor vilket aldrig har hänt förr.
– Det vi pantade under 2021 innebär ett minskat klimatavtryck med över 180 000 ton koldioxid, vilket är lika mycket som en stad av Finspångs eller Tierps storlek står för under ett helt år, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande.
Stora pantmaskiner och covid
En bidragande orsak till att fler burkar och flaskor skickas tillbaka i kretsloppet är att det numera finns storpantarmaskiner installerade över hela landet, enligt Pantamera/Returpack. Dessa maskiner kan sortera hela säckar med pant. En annan är att coronapandemin sedan 2020 har gjort att fler svenskar semestrar hemma, vilket också visar sig i pantstatistiken.
Burkar är populärt
När det gäller konsumtionen är det främst dryck på burk som har ökat, medan PET-flaskor ligger relativt stilla. Återvinningsgraden för metallburkarna ligger på 89 procent.
– Att vi i Sverige pantar burkar i så hög utsträckning är verkligen en miljövinst. Återvunnen aluminium är ett hållbart material i ordets mest konkreta bemärkelse, den går att återanvända hur många gånger som helst. Till skillnad från många andra material påverkas inte kvalitén i återvinningsprocessen. Den pantade burken är så nära idealet man kan komma när det gäller återvinning, säger Katarina Lundell.
Bästa kommun
Värmland och Gotland toppar listan över var det i Sverige pantas mest, 335 respektive 303 pantade artiklar per person. Strömstad blev bästa pantarkommun – 1609 pantade artiklar per person.