Pantrekord i Sverige – igen

PUBLICERAD: 28 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Storpantarmaskinerna blir allt fler i Sverige, enligt Pantamera/Returpack. Foto: Pressbild

Svenskarna pantar flaskor och burkar som aldrig förr – 200 miljoner fler förpackningar pantades 2021 jämfört med 2020.
– Det är helt fantastiska siffror, inte minst för miljön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

Pantningsgraden i Sverige ligger nu på 88,2 procent och och totalt 47 905 ton återvunnet material kan därmed användas för att bli nya dryckesförpackningar. Det uppsatta målet är att 90 procent av alla förpackningar ska kunna pantas. Trots att målet inte slog in var 2021 ändå ett rekordår, drygt 2,4 miljarder pantade burkar och flaskor vilket aldrig har hänt förr.

Marknadschef Katarina Lundell. Foto: Pressbild

– Det vi pantade under 2021 innebär ett minskat klimatavtryck med över 180 000 ton koldioxid, vilket är lika mycket som en stad av Finspångs eller Tierps storlek står för under ett helt år, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack,  i ett pressmeddelande.

Stora pantmaskiner och covid

En bidragande orsak till att fler burkar och flaskor skickas tillbaka i kretsloppet är att det numera finns storpantarmaskiner installerade över hela landet, enligt Pantamera/Returpack. Dessa maskiner kan sortera hela säckar med pant. En annan är att coronapandemin sedan 2020 har gjort att fler svenskar semestrar hemma, vilket också visar sig i pantstatistiken.

Burkar är populärt

När det gäller konsumtionen är det främst dryck på burk som har ökat, medan PET-flaskor ligger relativt stilla. Återvinningsgraden för metallburkarna ligger på 89 procent.

– Att vi i Sverige pantar burkar i så hög utsträckning är verkligen en miljövinst. Återvunnen aluminium är ett hållbart material i ordets mest konkreta bemärkelse, den går att återanvända hur många gånger som helst. Till skillnad från många andra material påverkas inte kvalitén i återvinningsprocessen. Den pantade burken är så nära idealet man kan komma när det gäller återvinning, säger Katarina Lundell.

Bästa kommun

Värmland och Gotland toppar listan över var det i Sverige pantas mest, 335 respektive 303 pantade artiklar per person. Strömstad blev bästa pantarkommun – 1609 pantade artiklar per person.

 

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x