PantaPåsens mobil-app minskar på plastavfallet

PUBLICERAD: 1 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med pant-appen i mobilen kan konsumenten få tillbaka panten och sedan själv bestämma hur panten ska användas.
|Suwar Mert är VD och grundare av PantaPåsen.

Apoteket AB inleder ett samarbete med PantaPåsen i syfte att minska mängden plastpåsar som hamnar i haven. Till sommaren kommer plastpåsar vid utvalda apotek att vara pantbara via en pant-app för förpackningar, som utvecklats av PantaPåsen.

”Vår vision är att appen ska se till att färre förpackningar hamnar i naturen”, säger Suwar Mert, grundare och VD på PantaPåsen.

Apoteket minskade sina inköp av plastpåsar med 40 procent under 2017 och har även börjat ta betalt för samtliga plastpa?sar. Pant på påsarna är ytterligare ett sätt att minimera risken för att de hamnar i haven. Apotekets ambition med samarbetet med PantaPåsen är att ge plastpåsen ett faktiskt värde i kronor – precis som för metallburkar och PET-flaskor. Därmed får Apotekets kunder ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta bort. Dessutom kommer alternativet att skänka panten till välgörande ändamål att finnas.

PantaPåsen har utvecklat en digital app som med patenterad teknik erbjuder varumärkesägare att ansluta sina befintliga förpackningar till ett digitalt pantsystem. Anslutna förpackningar förses med en streckkod som används för att scanna av förpackningen vid en återvinningsstation. Konsumenten betalar pant för förpackningen och scannar med sin mobiltelefon av dess streckkod vid återvinningsstationen med PantaPåsen-appen. Panten betalas sedan ut i appen och konsumenten kan välja att antingen använda panten själv, skicka den till en vän eller donera den till välgörenhet.

”Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv”, säger Suwar Mert.

PantaPåsens pant-app känner av när mobiltelefonen befinner sig vid en obemannad återvinningsstation, där konsumenten enkelt kan scanna streckkoden på påsen. Panten betalas sedan ut i appen och konsumenten kan välja att använda den själv eller att donera till välgörenhet.

”Att kunna erbjuda innovativa och smarta lösningar kring hur vi hanterar plastpåsar och därmed minimera risken för att de hamnar i haven ska bli mycket intressant att följa upp”, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Pantlösningen finns initialt tillgänglig vid utvalda apotek i Stockholmsområdet. Apotekens påsar kommer att förses med den streckkod, som behövs för att kunna scanna påsen och inhämta panten. Scanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige.

PantaPåsen-appen kommer att finnas tillgänglig för nedladdning i samband med lanseringen under juni månad.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX