Pandemin har förändrat hur vi pantar burkar och PET-flaskor

PUBLICERAD: 25 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Pantningen har ökat i alla län utom ”gränshandelslänen” och allt fler samlar på sig pantburkar- och –flaskor i hemmen och ”storpantar” i Pantamera Express-automaterna. (Bild Pantamera)

Corona-pandemin har förändrat svenskarnas pantningsmönster. Allt fler ”storpantar” samtidigt som stora geografiska skillnader uppstått. Det visar den summering som Returpack/Pantamera har gjort av pantningen av dryckesburkar och PET-flaskor under första halvåret 2020.

Enligt undersökningen har pantningen ökat mer än vanligt på de flesta håll i landet, medan antalet pantade burkar och flaskor har minskat i andra delar, där gränshandeln vanligtvis är stor. Allt fler väljer också att panta större mängder på en gång i de så kallade Pantamera Express-automaterna, som finns runt om i landet i anslutning till återvinningscentraler. Automaterna är placerade utomhus, vilket gör det lättare att hålla rekommenderade avstånd.

”Vi ser en ökning över i stort sett hela landet med undantag för Värmland, Jämtland och Västra Götaland. Det är län, som vanligtvis har stor gränshandel och som påverkats kraftigt, när Norge stängde sin gräns till Sverige i mars. Sedan dess har norrmännen varken kunnat handla eller panta i Sverige med undantag för några få veckor”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Pantningen i Värmland, där det normalt pantas flest burkar och flaskor per person i Sverige, minskade exempelvis med drygt nio miljoner förpackningar under det första halvåret. Samtidigt som antalet pantade förpackningar steg med över nio miljoner både i Stockholm och i Skåne.

”Sedan mars har gränshandelspantningen minskat med 95 procent. Även om alla burkar och flaskor, som i normala fall säljs till Norge, inte kommer tillbaka till vårt svenska pantsystem, så påverkas pantningen av att gränshandeln upphört”, säger Katarina Lundell.

Att svenskar i högre utsträckning har hållit sig hemma under pandemin har också inneburit att mängden pant från restauranger har minskat. Likaså har antalet burkar och flaskor, som en normal sommar kommer in från festivaler, konserter och evenemang, minskat. Men i gengäld har pantningen från hushållens ”hemkonsumtion” ökat.

”Det här beror högst troligt på att vi har förändrat vårt beteende och tillbringat mer tid hemma. De undersökningar vi gör regelbundet visar att vi är bättre på att panta de burkar och flaskor, som vi konsumerar i hemmet. än de vi konsumerar ´on the go´”, säger Katarina Lundell.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker