Corona-pandemin har förändrat svenskarnas pantningsmönster. Allt fler ”storpantar” samtidigt som stora geografiska skillnader uppstått. Det visar den summering som Returpack/Pantamera har gjort av pantningen av dryckesburkar och PET-flaskor under första halvåret 2020.
Enligt undersökningen har pantningen ökat mer än vanligt på de flesta håll i landet, medan antalet pantade burkar och flaskor har minskat i andra delar, där gränshandeln vanligtvis är stor. Allt fler väljer också att panta större mängder på en gång i de så kallade Pantamera Express-automaterna, som finns runt om i landet i anslutning till återvinningscentraler. Automaterna är placerade utomhus, vilket gör det lättare att hålla rekommenderade avstånd.
”Vi ser en ökning över i stort sett hela landet med undantag för Värmland, Jämtland och Västra Götaland. Det är län, som vanligtvis har stor gränshandel och som påverkats kraftigt, när Norge stängde sin gräns till Sverige i mars. Sedan dess har norrmännen varken kunnat handla eller panta i Sverige med undantag för några få veckor”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.
Pantningen i Värmland, där det normalt pantas flest burkar och flaskor per person i Sverige, minskade exempelvis med drygt nio miljoner förpackningar under det första halvåret. Samtidigt som antalet pantade förpackningar steg med över nio miljoner både i Stockholm och i Skåne.
”Sedan mars har gränshandelspantningen minskat med 95 procent. Även om alla burkar och flaskor, som i normala fall säljs till Norge, inte kommer tillbaka till vårt svenska pantsystem, så påverkas pantningen av att gränshandeln upphört”, säger Katarina Lundell.
Att svenskar i högre utsträckning har hållit sig hemma under pandemin har också inneburit att mängden pant från restauranger har minskat. Likaså har antalet burkar och flaskor, som en normal sommar kommer in från festivaler, konserter och evenemang, minskat. Men i gengäld har pantningen från hushållens ”hemkonsumtion” ökat.
”Det här beror högst troligt på att vi har förändrat vårt beteende och tillbringat mer tid hemma. De undersökningar vi gör regelbundet visar att vi är bättre på att panta de burkar och flaskor, som vi konsumerar i hemmet. än de vi konsumerar ´on the go´”, säger Katarina Lundell.