Regeringens planer på skatt på engångsförpackningar i plast kommer troligen att skjutas upp.
”Under den rådande pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) enligt TT/Omni.
Skatten, som föreslogs i utredningen ”Skatt på engångsartiklar” (Läs HÄR), avser i första hand engångsförpackningar som plastmuggar och ”livsmedelsbehållare” inom snabbmats- och take away-sektorn.
Många remissinstanser har dock reagerat negativt på utredningens förslag.
Organisationen Svenskt Näringsliv tycker exempelvis att under den pågående pandemin är engångsprodukter i plast viktigare än tidigare, eftersom de gör det möjligt för allmänheten att hämta färdig mat istället för att vistas i restauranger och andra näringsställen. Genom take away minskas risken för smittspridning.
Svenskt Näringsliv menar också att många företag, som idag kämpar för att överleva på grund av pandemi-restriktioner, etc., skulle påverkas negativt av skatten.
Sveriges bagare och konditorier skriver i sitt remissyttrande deras medlemmar inte kan återhämta under det här året, även om pandemin snart skulle vara under kontroll.
”Att införa en extra skatt på en bransch som redan blöder är orimligt”, skriver organisationen i sitt remissyttrande.
Utredningen blev klar i augusti i fjol och enligt den borde skatten införas i november i år. Införandet av en skatt på engångsartiklar i plast under löpande mandatperiod finns dessutom i januariavtalet mellan S, MP, C och L.
Men nu öppnar alltså miljöminister Isabella Lövin för att skatten kan skjutas upp.
”Under Covid 19-pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt på engångsartiklar för take away-restauranger och liknande, eftersom vi nu är i en kris, där vi måste se till att de här verksamheterna kan fortsätta utan ytterligare pålagor, säger hon till TT.