För att visa sina produkter på digitala förpackningsmässan Packnorth kommer 100-åriga Vebe Teknik, specialister på säckfyllning, att bygga upp en fysisk monter i sin produktionshall, där man bjuder in intresserade mässbesökare på en rundvandring!
Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem, ligger i Björköby på det småländska höglandet. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin och genom åren har man förutom produkter till kvarnindustrin även tillverkat processutrustning, pulverhanteringsutrustning och säckfyllningssystem. Sedan drygt femton år är det bara säckfyllning som gäller och Vebe Teknik har utvecklats till ett företag med en världsledande position på detta område.
Satsningen på enbart säckfyllare har med andra ord varit lyckad. För ett par år sedan lade man mycket tid på att utveckla ett nytt maskinkoncept, Autopac EC, där bokstäverna EC står för Easy Clean. Själva konceptet Autopac, det vill säga automatisk fyllning av säckar, hade funnits i många år.
”Livsmedelsindustrin är mycket viktig för oss, det är en kundkategori, som växer hela tiden, alltmer behöver packas och nya krav kommer. Här är hygienen en mycket viktig faktor. När vi började utveckla EC-lösningen tänkte vi om helt och försökte hitta vår egen väg att gå. Vi sneglade lite på hur tillverkare av maskiner för mejeribranschen gjort, där har man mjölkfyllningen på en sida och maskineriet på andra sidan i sina maskiner och vi bestämde oss för att bygga efter det konceptet”, säger Mats Lindgren, VD på Vebe Teknik.
Fördelen med en sådan lösning är att man inte behöver diska hela maskinen, när det är dags för rengöring.
”Vi har en tvådelad lösning: en där säcken hanteras och en för maskineriet. Det innebär också att livslängden på maskinen ökar, det är inte så dammigt i maskindelen och den är lättare att serva och underhålla. Vi är världsunika med den här lösningen för en säckfyllare och det här är framtiden”, säger Mats.
En annan sak, som skiljer ut Vebes maskiner, är att säckarna, som kan vara av papper, plast, papper/plast eller jute, inte flyttas med hjälp av bandtransportörer, utan i stället förflyttas hängande. De hanteras med vakuum och klämbackar och i och med att de hänger spelar längden på dem ingen roll.
”På det här sättet blir maskinen lättare att rengöra och vi har total kontroll på var säcken befinner sig hela tiden, på en bandtransportör är det annars lätt att man tappar kontrollen. Förslutningen sker på olika sätt beroende på kundens krav. Vi kan värmeförsegla, limma eller sy ihop säcken. Svetsytan rengörs noga med tryckluft innan försegling och säcken kan också vakuumeras. För längre hållbarhet på innehållet kan man även injicera kvävgas”, berättar Mats.
Maskinlösningen är helt inkapslad med tak och sidor och kan även användas för packning av farligt gods med undertryck i kabinen, vilket ger en helt dammfri packning. Lite av Vebes specialitet är just packning av produkter, som dammar mycket, och steg för steg utvecklar man denna specialitet, nu senast med ett spjäll, som ser till att det inte dammar ut ur säckarna och som fungerar mycket bra.
”Den här lösningen har mottagits väldigt positivt av livsmedelsindustrin. Inte minst uppskattas den av torrmjölksindustrin, där den passar väldigt bra. Vi har även fått positiv respons från läkemedelsindustrin, där en kund, som packar diabetsmedicin i stora volymer, köpt den, efter att ha letat på den internationella marknaden i fem år. Vi ser den ordern som en viktig kvalitetsstämpel för oss”, säger Mats Lindgren.
På mässan kommer man att visa en trestationers Autopac EC, helautomatisk för öppna säckar. Den tar säcken från slang, klipper av och tillverkar en säck. Det kommer också att finnas en halvautomatisk ventilsäckfyllare och en storsäcktömmare, som är dammfri, samt en helautomatisk provtagningsutrustning för pulver. Vebe-personalen kommer också att visa förslag och exempel på lite olika säckar och hur de försluts.
En avgörande betydelse för Vebe Tekniks framgångar har mässor som interpack och Scanpack haft. Nu provar man för första gången en digital mässa. Varför?
”I avsaknad av fysiska mässor vill vi komma ut och synas på något sätt. Det är också intressant att prova på och testa, det här är nog något som kommit för att stanna. Vi vill lära oss hur det fungerar. Det är okänd, men spännande, mark att beträda”, säger Mats.
”Vi vet inte vad vi har att förvänta oss, men vi är nyfikna. Vi ska uppföra en liten monter i vår maskinhall med liknande dekor, som vi har på fysiska mässor, samt maskiner och tänker ta med intresserade på en rundtur, där vi kan peka och visa. Annars kan man ju lika gärna hänvisa till en hemsida! Vi kommer att finns i det monterområdet under tre dagar. Jag ser mycket fram emot det”, säger Mats Lindgren, som också framhåller att en digital mässa ju innebär ganska moderata kostnader utan restaurangbesök och hotellrum, så det är väl värt att testa.
Text Bo Wallteg
Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021.
Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras HÄR!