Lamina System ställer ut fyra maskiner för efterbehandlingsledet på Packnorth. Det handlar om att minska handpåläggningen med hjälp av maskiner som producerar förpackningslådor genom att tejpa, limma och laminera alla typer av korrugerade material.
Tommi Leppänen är en av de fyra försäljningsansvariga hos Lamina System i Borås. Tillsammans, men med olika ansvarsområden, sköter de försäljningen för att täcka upp alla marknader globalt. Att ställa ut på mässor är viktigt för företaget som har sin vana trogen att ställa ut på de stora mässorna i Tyskland. Nu visar de upp sig för den skandinaviska publiken på den digitala förpackningsmässan Packnorth, 10 – 12 maj.
”Mässor och speciellt digitala mässor är hyperintressant. Det ser man också globalt att den industrin har gått framåt. Vi spelar på en global marknad men Skandinavien är ändå hemmavid där vi behöver vara etablerade och där vi ser att det finns en marknad som är viktig”, säger Tommi Leppänen.
Fyra maskiner i sortimentet får extra mycket ljus på sig under Packnorths tre dagar. Företagets storsäljare är Lamina Gluer. Det är en limmaskin som hanterar de flesta korrugerade materialskivor och viker och limmar ihop dem till förpackningslådor. Kunden väljer i sin beställning själv hur många limpistoler med kall- eller varmlim som maskinen ska utrustas med. Den minsta modellen är 1,4 meter bred och den största 2,2 meter. Med Gluer-maskinen matar operatören in materialarket förvikt för hand.
”Du puttar in den i maskinen, så att den greppar tag, limmets sprutas där det ska vara, viker ihop det sista och lägger press på. Den är otroligt flexibel och klarar i stort sett vilket material som helst”.
Små och stora företag i förpackningsindustrin och fler därtill kan ha användning för limmaskinen, enligt Leppänen.
”Jag ser alla som en möjlig kund. Alla borde ha en Gluer. För en hyfsat låg investeringskostnad sparar man massor av arbetstimmar istället för att stå och limma för hand”.
Byggd utifrån samma plattform som Lamina Gluer erbjuder företaget också en tejpmaskin, Tape Table, som kan fås med en automatisk iläggare.
”De är båda i stort sett samma maskin så det går faktiskt att kombinera dessa maskiner. Gluern kan ha både lim och tejp genom att man köper till ett tillbehör i form av till exempel två tejpapplikatorer. Tejpmaskinen kan man också uppgradera när man vill med lim”.
En kund kan också välja att få maskinen skräddarsydd, anpassad för två operatörer och därmed dubbla sin arbetskraft.
”Du kan köra två olika produkter eller samma produkt på var sin sida av maskinen samtidigt. Eller limma på ena sidan och tejpa på den andra. Det spelar ingen roll”.
Han säger att även om tejpmaskinen ännu inte har blivit företagets storsäljare så ser de en ökad försäljning, mycket tack vare att e-handeln har blomstrat i pandemins fotspår. E-handelsförpackningarna kräver oftast bara uppåt tre tejpremsor.
”Det är ofta två eller tre tejpremsor på varje förpackning – en sealing-, en rip- och en returtejp”.
För de riktigt stora produkterna som ska förpackas erbjuder Lamina system en helautomatisk limlinje – Glueline. Det är en maskin anpassad för att limma ihop två delar till att bli en riktigt stor korrugerad förpackningslåda.
”Den är ämnad för större förpackningar där vi har kunder som använder den för bilmotorer, sängar, kylskåp och annat där det krävs bamseförpackningar. Dessa förpackningar är ofta gjorda i två delar. Det kan vara svårt att hitta skärmaskiner som är så pass stora att de klarar av detta, så då limmar man ihop de två delarna i stället”.
I maskinutbudet finns även ett brett register med lamineringsmaskiner för olika typer av produktion och volymer. Den som kommer att få mest utrymme på mässan är den helautomatiska Fasline Edge.
”Den är snabb och kanske för lite större volymer av förpackningar, men även annat också. Den har två registreringssystem. Ett för perfekt registrering kant i kant på arket där du limmar ditt ämne mot ett tryckark. Det andra är ett elektroniskt servostyrt registreringssystem ”On the fly” som överlappar, vilket ofta används i förpackningsindustrin för höga volymer”.
Lamina System tillverkar sina maskiner i Sverige och vänder sig bland annat mot den grafiska branschen och förpackningsindustrin. Företaget har budgeterat för mellan 90 och 100 miljoner kronor för 2021. Försäljning är störst inom förpackningsindustrin, omkring 60 procent. Sedan i början av året har företaget sett ett rejält uppsving.
”Speciellt är det försäljningen av limmaskiner som har ökat på senare tid”, säger Tommi Leppänen.
Text: Claes Nordström