Packbridges nätverk skapar två innovativa samarbeten

PUBLICERAD: 25 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi är oerhört glada över att kunna peka på två så konkreta resultat av Packbridges arbete”

Förpackningsklustret Packbridge har som målsättning att skapa en neutral mötesplats, som naturligt kopplar samman industri med akademi, det vill säga forskning med kommersiell tillämpning.
På kort tid har Packbridge fungerat som brobyggare och är upphov till två nya innovativa samarbeten: Flextrus och PopPack samt Gasporox och Mobergs Processkontroll.

PopPack är ett innovationsföretag med basen i Kalifornien, USA, som utvecklat en öppningsteknik för främst flexibla förpackningar. Genom att trycka på en bubbla, som brister, kan man enkelt öppna förpackningen. Det säger ”pop” rent ljudmässigt! Tekniken är intressant, vilket inte minst bevisas av att företaget i dagarna vunnit ”Packaging Innovation Award for Creative Technology”. Ett pris som delas ut i Japan av Japan Packaging Manufacturers Association.

PopPack har haft nära kontakt med Packbridge det senaste året och bland annat varit med som utställare på Packbridge Research Forum. Dessutom vann de pris för mest innovativa lösning i klustrets öppna innovationstävling tidigare i år. Detta har inneburit att många värdefulla kontakter knutits, och den mest värdefulla visade sig bli den med Flextrus. Flextrus har undertecknat ett licensavtal för hela Europa, vilket innebär ett genombrott för PopPack och en mycket spännande nyhet för Flextrus.

”En av anledningarna till att vi kom i kontakt med PopPack är nätverkandet inom Packbridge. Packbridge är en styrka för vår industri, de skapar mötesplatser och tar fram information, som vi kan använda i vår utveckling, och dessutom sker mycket av detta på ett internationellt plan”, kommenterar Ronny Gimbe, affärsutvecklingschef på Flextrus.

”Nya modeller för att framgångsrikt möjliggöra innovation bygger på samarbete och delat värde. PopPack bygger på denna modell – genom att göra våra innovativa teknologier för lättöppnade förpackningar allmänt tillgängliga för varumärkesägare och förpackningsindustrin. Packbridge har varit en exceptionell och värdefull partner för att hjälpa vårt företag att skapa meningsfulla, snabba och produktiva möten med industrin. Vi är glada över att tillkännage vårt första samarbetsavtal i Europa med Flextrus AB, ett ledande företag inom flexibla barriär förpackningar och att vara en medlem i Packbridge”, säger William S. Perell, VD för PopPack LLC.

Det andra samarbetet, mellan Gasporox och Mobergs Processkontroll, bägge medlemmar i Packbridge, är också baserat på innovation och ny teknik. Gasporox har utvecklat en unik metod, som gör det möjligt att till 100 procent kontrollera gasblandningen i förseglade livsmedelsförpackningar. Det är en process där såväl produkter som förpackningar lämnas intakta.

Gasblandningen finns för att förlänga hållbarheten på ett livsmedel och det är viktigt att ha en kontinuerlig kontroll över att den ligger på rätt nivå. Fram till nu har dessa stickprovskontroller förstört både innehåll och den förpackning som testats. Moberg Processkontrolls GPX Inspection System, där Gasporox teknik är nyckeln, kontrollerar helautomatiskt varje förpackning i produktionslinjen och indikerar när gasblandningen inte motsvarar förinställda toleransvärden.

”Vi är oerhört glada över att kunna peka på två så konkreta resultat av Packbridges arbete. Det visar på hur viktiga kluster är i innovationssystem både nationellt och internationellt.  Vår miljö får olika kompetenser att börja träffas, fortsätta träffas och börja arbeta tillsammans. Vårt värde definieras genom våra medlemmars framgång och dessa nya samarbeten bevisar nyttan med att fortsätta leverera intressanta mötesplatser”, säger Johan Mårtensson, VD för Packbridge.

N.B.: Vi har tidigare skrivit om PopPack/Flextrus respektive Mobergs/Gasporox. Läs de artiklarna här och här.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top