På Scanpack Summit ska Märtha tala om disruption

PUBLICERAD: 29 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Märtha Rehnberg, politisk ekonom på DareDisrupt och policyrådgivare i EU, ska tala om hållbarhet och disruption i samhället och vad det betyder för förpackningsindustrin.(Bild Talarforum)

Den 4 oktober 2022 slås dörrarna till Scanpack upp. Under mässans första dag hålls Scanpack Summit – en konferens med internationell utblick på temat cirkulär förpackningsindustri. I takt med att konsumtionsmönster förändras ställs krav på en ny typ av industri.

På Scanpack Summit möts aktörer på olika områden för att genom gränsöverskridande samtal leda vägen för framtidens förpackningsindustri. Beslutsfattare, innovatörer, forskare och politiker samlas under samma dag, under samma tak för att samtala och möjliggöra aktion för att möta morgondagens behov.

Programmet för Scanpack Summit innehåller flera talare, vilka verkar i olika delar av branschen. En av talarna är Märtha Rehnberg. Hon är politisk ekonom och arbetar på DareDisrupt, en tankesmedja och konsultbyrå med mission att skapa vägar mot en eftersträvansvärd framtid. Förutom att Märtha arbetar mot privata kunder är hon även Policy Advisor i EU.

”Mitt driv ligger i ett intresse för klimatet. Och det har varit mitt varför i allt. Att skapa ett samhälle som är mer hållbart än det vi har idag”, säger Märtha.

Vad är disruption?

Disruption betyder egentligen ”störning” eller ”avbrott” men inom affärsvärlden beskrivs disruption bl a  som en process där företag, etc. upptäcker eller skapar nya marknader eller hittar nya nischer inom befintliga marknader. Det kan vara helt nya varor eller tjänster eller nya sätt att leverera och marknadsföra produkter på. Disruption innebär också att man förändrar kundernas/konsumenternas förväntningar och deras agerande för att tillgodogöra sig nya produkter och tjänster (exempelvis nedladdning av musik istället för skivköp, egen bokning av resor istället för anlitande av resebyrå, etc.)
(Källor Wikipedia, SSE Executive Education, m fl)

I sitt framträdande kommer Märtha att dela med sig av insikter gällande hållbarhet men även disruption i samhället.

”Vi måste förstå vad som händer uppifrån och ner. Politiker tar mer progressiva beslut därför att de ser en teknik som är mogen. Men vi måste även förstå nerifrån och upp. Konsumentkraften och värderingar. Vi behöver prata om vilka som är framtidens konsumenter men också framtidens talanger. Vad den kommande generationen kommer att utveckla för teknik, och med vilka värderingar de kommer att göra det. Tekniker behöver gå tvärs över områden och vi måste tänka längre och lyfta blicken högre. Om jag kan inspirera besökarna att föreställa sig den värld de drömmer om är mitt jobb väl utfört”, framhåller Märtha.

Inför Scanpack 2022 hoppas Märtha Rehnberg att fler kan, och vågar, se en ljus framtid.

”Jag hoppas att besökare kommer att känna ´wow, det händer massor av saker´. Jag kommer med verktyg för hur man får framtiden närmare sig själv. Det är viktigare än någonsin att dyrka sin egen förmåga att föreställa sig en bättre värld. Jag hoppas att besökare hittar nya lekkamrater i värdekedjan och läser om de tekniker jag pratar om. Det vi inte kan tänka oss, kan vi inte heller bli”, menar Märtha.

Med en generation som växt upp i en klimat- och miljödebatt har behov omvärderats. Estetiken på förpackningar blir mindre viktigt medan större krav på hållbarhet ställs.

Vad kan du säga om förändrade konsumtionsmönster?

”Vi ser köpstarka konsumenter som är villiga att handla produkter med material vi hade skrattat åt för några år sedan. Plast från havet är ett material som har blivit lyxigt. Konsumenter vill bära det och är beredda att betala premiumpris för det också. Vi är helt klart i en förändring och material som för bara några år sedan ansågs löjliga ingår idag i en marknad som växer. Vad man som företag får göra är dock hårt reglerat. Det gäller att vi hittar områden där man kan, och får lova att experimentera”, säger Märtha.

Vad är din syn på disruption och vad det betyder för förpackningsindustrin?

”Det är en kombination av allt som händer just nu. Vi ser en progressiv policy på området men det finns också starka krav från myndigheter. Vi har sett att politiker inte vågar ställa hårda krav om det inte finns tekniska lösningar som kan göra kraven möjliga. Men i klimatfrågan ser vi mycket progressiva lagar från offentlig sektor. Runt förpackningsindustrin finns en ny målgrupp som inte värderar en optimal förpackning lika mycket som en hållbar. Det hållbara efterfrågas alltmer och förpackningsindustrin bör ta de tendenser som händer på sidan på allvar”, avslutar Märtha Rehnberg.

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX