Göteborgs universitet har genomfört en forskningsstudie kring pappersmuggar för att ta reda på om de kemikalier som finns i dem trots allt är bättre än för alternativet, plastmuggen.
Resultatet av forskningen? Pappersmuggens onyttiga kemikalier kan göra lika stor skada för levande organismer om den hamnar i naturen som en plastmugg. Man har testat detta på fjärilsmyggans larver.
Forskarna lät pappers- och plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten i några veckor och kontrollerade sedan hur de urlakade kemikalierna påverkade larverna. Alla muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och jorden.
Problemet med muggarna är att de behöver en inre barriär för att tåla vätska och fett, och den är ofta av bioplast som bryts ner snabbare än fossilbaserad plast. En del kemikalier i beläggningen är onyttiga och kunskap saknas om allt som ingår.
Forskningen genomfördes av Institutionen för biologi och miljövetenskap.
Även sugrör
Pappersmuggar används allt oftare som ett alternativ till plast, och det samma gäller för sugrör. De kan till exempel vara tillverkade av papper eller bambu. Dessa har forskare i Belgien sett på och konstaterat att en del av dem innehåller så kallade ”eviga kemikalier”. Man testade 39 olika sugrör tillverkade av papper, bambu, glas, rostfritt stål och plast och i 27 av dem hittade man PFAS, om än i låga koncentrationer. PFAS är en familj syntetiska kemikalier som används för att de hjälper produkten att stå emot fett, vatten och fläckbildning.
Det var främst i sugrör av papper och bambu som man hittade PFAS. Kemikalien fanns i 18 av 20 testade produkter. Forskarna är inte säkra på om den tillförts för att förändra egenskaperna eller bara kommit in i produkterna ”av misstag”, när det gäller bambu till exempel för att den odlats på mark som innehåller PFAS.
Resultaten har publicerats i tidningen Food Additives and Contaminants.
Redan för ett antal år sedan varnade forskare för muggar av bambu som kan avge kemikalier när man dricker varm dryck ur dem.