Onyttiga kemikalier i muggar och sugrör av papper

PUBLICERAD: 29 augusti 2023
UPPDATERAD: 12 september

 

Pappersmuggar kan innehålla onyttigheter. Bild: Unsplashed

Göteborgs universitet har genomfört en forskningsstudie kring pappersmuggar för att ta reda på om de kemikalier som finns i dem trots allt är bättre än för alternativet, plastmuggen.

Resultatet av forskningen? Pappersmuggens onyttiga kemikalier kan göra lika stor skada för levande organismer om den hamnar i naturen som en plastmugg. Man har testat detta på fjärilsmyggans larver.

Forskarna lät pappers- och plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten i några veckor och kontrollerade sedan hur de urlakade kemikalierna påverkade larverna. Alla muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och jorden.

Problemet med muggarna är att de behöver en inre barriär för att tåla vätska och fett, och den är ofta av bioplast som bryts ner snabbare än fossilbaserad plast. En del kemikalier i beläggningen är onyttiga och kunskap saknas om allt som ingår.

Forskningen genomfördes av Institutionen för biologi och miljövetenskap.

Sugrör av papper kan innehålla PFAS. Bild: Unsplashed
Även sugrör

Pappersmuggar används allt oftare som ett alternativ till plast, och det samma gäller för sugrör. De kan till exempel vara tillverkade av papper eller bambu. Dessa har forskare i Belgien sett på och konstaterat att en del av dem innehåller så kallade ”eviga kemikalier”. Man testade 39 olika sugrör tillverkade av papper, bambu, glas, rostfritt stål och plast och i 27 av dem hittade man PFAS, om än i låga koncentrationer. PFAS är en familj syntetiska kemikalier som används för att de hjälper produkten att stå emot fett, vatten och fläckbildning.

Det var främst i sugrör av papper och bambu som man hittade PFAS. Kemikalien fanns i 18 av 20 testade produkter. Forskarna är inte säkra på om den tillförts för att förändra egenskaperna eller bara kommit in i produkterna ”av misstag”, när det gäller bambu till exempel för att den odlats på mark som innehåller PFAS.

Resultaten har publicerats i tidningen Food Additives and Contaminants.

Redan för ett antal år sedan varnade forskare för muggar av bambu som kan avge kemikalier när man dricker varm dryck ur dem.

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}