Nytt tråg från AR Packaging består till 95 procent av fiber

PUBLICERAD: 4 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

AR Packagings nya kartongbaserade livsmedelstråg innehåller mer än 95 procent fiber. (Bild AR Packaging)

AR Packaging har lanserat ett nytt kartongtråg, avsett för livsmedel som färsk frukt och grönt. Tråget har en skräddarsydd barriär och består till mer än 95 procent av träbaserade fiber.

AR Packaging skriver att man utvecklat tråget mot bakgrund av den strävan att minimera användandet av plast i förpackningar, som är ett viktigt mål för livsmedelsproducenter och –återförsäljare. Till färsk frukt och grönt används idag vanligen tråg tillverkade av jungfrulig eller återvunnen plast, men nu ökar efterfrågan på återvinningsbara fiberbaserade tråg.

”AR Packaging har därför lanserat ett tråg, försett med en tunn produktanpassad barriär, och tillverkat av kartong från certifierat hållbara skogar och med ett fiberinnehåll på 95 procent. Tråget är återvinningsbart som pappersförpackning i de flesta länders återvinningsströmmar”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De nya trågen, som redan har börjat användas i Tyskland,  är lämpliga för en rad produkter som färska grönsaker, färsk frukt, örter, svamp, med mera.

”Merparten av vår produktutveckling fokuserar på förpackningslösningar, som tillverkas av förnybara material och som är återvinningsbara. Att skifta från plasttråg till våra fibertråg för färska frukt- och grönt-produkter är enkelt gjort och kräver ingen ny tillverkningsutrustning”, säger Philipp Eissner, affärsutvecklingschef hos AR Packaging.

Det nya tråget har ett “oblekt” utseende som gör det enkelt för varumärkesägare att kommunicera förpackningens miljöfördelar till konsumenterna. Både trågets utsida och dess insida kan förses med tryckt grafik och information. För bästa produktskydd och förlängd hyllivslängd kan tråget förses med en förslutningsfilm, som också kan erbjuda extra bekvämlighet i form av ”peel off”-öppning och återförslutning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x