Nytt rekord – vi pantade 183 förpackningar per person i fjol

PUBLICERAD: 2 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

I fjol pantade vi i Sverige i snitt 183 förpackningar per person. (Bild Tomra)|Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och smidigare för konsumenterna att panta mera”, säger Katarina Lundell.

Vi fortsätter att bli ännu bättre på att panta i Sverige. I snitt pantade vi under förra året 183 förpackningar per person, omkring 1,85 miljarder dryckesburkar och PET-flaskor sammanlagt, vilket är nytt rekord. Under de senaste tio åren har vi pantat ofattbara 17 miljarder förpackningar. En färsk SIFO-undersökning visar också att svenska folket är nöjda med pantsystemet. 

Hela 85 procent av alla PET-flaskor och dryckesburkar i metall, som säljs i Sverige, pantas idag.

”Att svenska folket är så bra på att panta sina burkar och flaskor innebär att nästan 17.000 ton aluminium och drygt 20.000 ton PET-material återvinns och kan bli till nya burkar och flaskor, om och om igen”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera vid Returpack.

Returpacks fabrik i Norrköping är en av Europas största återvinningsanläggningar för burkar och PET-flaskor. Alla pantade burkar blir till nya: aluminiumburken är en evighetsförpackning som har möjligheten att återfödas i all oändlighet. När man återvinner aluminium används bara 5 procent av den energi, som skulle ha förbrukats vid nytillverkning. 

När en PET-flaska pantas återinförs den i ett kretslopp, där materialet används vid tillverkning av nya flaskor, men även andra produkter. Vid återvinning av PET-flaskor gör man flakes, som bearbetas till granulat. Dessa flakes används till största delen till nya dryckesförpackningar, eller andra förpackningar. En mindre del blir till fiber, som används till produkter som fleecetröjor, stoppning i möbler, jackor och sovsäckar. Vid tillverkningen av nya PET-flaskor används återvunnet material men även en liten mängd nytt råmaterial. 

De regelbundna SIFO-undersökningar, som Pantamera genomför, visar att vi i Sverige blir allt mer positivt inställda till pantning och det svenska pantsystemet. Det bekräftas också av den höga pantningsgraden.  

Fler än tidigare tycker att pantautomaterna fungerar bra och att det är rent och fräscht runt automaten. En viktig del av arbetet för Pantamera och alla butiker, som har pantautomater, är också att se till att det är enkelt, lättillgängligt och trevligt att panta. Vid sidan av pantpengen är miljöaspekten den främsta anledningen till att vi pantar idag. 

”Under de senaste åren har vi tillsammans med dagligvaruhandeln bytt ut gamla pantmaskiner runtom i landet, ett arbete som vi precis slutfört. Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och smidigare för konsumenterna att panta mera”, säger Katarina Lundell.  

Några fakta:
* Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2017: 183 (2016: 177) 
* Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2017: 1.856.328.599 (med saft) 1.847.237.186 (utan saft). Saftprodukter har frivilligt kunnat anslutas till pantsystemet sedan 2015. 
* Under de senaste 10 åren har vi pantat och materialåtervunnit 17 miljarder förpackningar och på så sätt sparat energi motsvarande 3,3 miljarder kWh. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x