Nytt innovationscenter för biomaterial

PUBLICERAD: 10 december 2014
UPPDATERAD: 10 december

Stora Enso kommer att koncentrera sin nya affärsutveckling inom biomaterial till ett innovationscenter som ska förläggas i Stockholmsregionen. Centret öppnas under andra kvartalet 2015 och fokuserar på forskning, applikationer, affärsutveckling och strategisk marknadsföring.

Centret ska främja innovation genom att identifiera affärsmöjligheter för förnybara material och sammanföra dem med innovations- och forskningscentra inom näringslivet och den akademiska världen. Enheten ska bemannas med Stora Enso-medarbetare som för närvarande arbetar i Sverige, Finland och Tyskland. Inledningsvis kommer centret att ha strax under 60 anställda. I slutet av 2015 beräknas centret sysselsätta cirka 75 personer.

– Vår tillgång till biomassa i kombination med vår expertis inom skogsbruk kommer att gynna våra kunder på nya, innovativa sätt i framtiden. Vårt mål är att utveckla ett konkurrenskraftigt utbud som gynnar kunder inom flera branscher och marknader samt skapar mervärde av vår råvara, säger Karl-Henrik Sundström, Stora Ensos VD.

– Vi skapar goda förutsättningar för kreativt tänkande och tvärfunktionell interaktion genom att samla FoU och affärsutveckling under samma tak. Vi vill även skapa närhet till ledande innovations- och forskningscentra på både akademisk och affärsmässig nivå, säger Antonio Batistini, chef för Innovation and Strategic Marketing, Stora Enso Biomaterials.

Stora Ensos övriga FoU-enheter påverkas inte av förändringen och kommer att finnas kvar på sina nuvarande platser.

Stora Enso Biomaterials erbjuder olika massakvaliteter för att möta behoven hos pappers-, kartong- och mjukpappersproducenter. I utbudet ingår även fluff för hygienapplikationer och dissolvingmassa för textilindustrin. Stora Enso Biomaterials mission är att hitta nya, innovativa sätt att maximera värdet på de råmaterial som kan utvinnas av trä eller andra typer av biomassa med lignocellulosa. Målet är att genom innovation utveckla Stora Enso till ett biokemiföretag för förnybara material.

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620