Nytt förpackningsmaterial görs av växtdelar plus svampmycel

PUBLICERAD: 12 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Ledande spritdrycksleverantören Diageo har valt att använda MMC:s “svampförpackning” för att skydda flaskorna med företagets alkoholfria gin Seedlip. (Bild MMC)

Det brittiska start-up-företaget The Magical Mushroom Company (MMC) har startat storskalig produktion av det nya förpackningsmaterialet Mushroom® Packaging, som tillverkas av växtdelar och svampmycel. Det 100 procent biologiskt nedbrytbara materialet är ett alternativ till exempelvis styrenplast (polystyren).

Företaget skriver i ett pressmeddelande att flera stora varumärken redan har börjat använda materialet och att man nu siktar på en snabb europeisk expansion.

Enligt MMC erbjuder det nya förpackningsmaterialet samma prestanda, till jämförbar kostnad, som oljebaserad polystyren. Materialet används för att tillverka skyddande förpackningar inom kosmetika, spritdrycker, elektronik och många andra typer av konsumentprodukter. Använda förpackningar kan enkelt brytas ner genom hemkompostering eller genom att helt enkelt fördelas i en blomrabatt…

MMC skriver att deras unika material bryts ner till hundra procent inom 40 dagar, när det placeras i exempelvis en hemkompost och i vatten bryts materialet ner helt på 180 dagar.

Ingredienserna i det nya materialet består av finmalt växtavfall från jordbruksprodukter som hampa, majs, humle, träd, m fl. Det nermalda avfallet kombineras med levande svampmycel, som är det omfångsrika och trådliknande rotsystemet hos vanliga svampar. Ute i naturen är mycelet en viktig komponent, som bryter ner organiskt material i marken, när det tar upp näring till sina fruktkroppar, dvs till de svampar, som vi ser ovan jord.

Mycelet, som MMC använder, tas fram genom en revolutionerande mycelkompositteknik, som utvecklats av det USA-baserade företaget Ecovative Design LLC, och mycelet tillsammans med växtavfallet bildar ett levande material, som pressas ner i tredimensionella formar, skräddarsydda efter kundernas förpackningsbehov.

Formarna och det ”levande” förpackningsmaterialet processas sedan genom bakning och härdning, så att materialet ”växer ihop” till en fast form och tillväxten avbryts. Hela processen från design till färdig förpackning tar 14 dagar.

”Vi kallar oss The Magical Mushroom Company av en självklar anledning: svampmycelets unika egenskaper är verkligen magiska och gör det möjligt för oss att producera ett slitstarkt, kostnadseffektivt och helt hållbart alternativ till plastförpackningar. Vi är stolta över hur snabbt vi kunnat skala upp vår produktion och vi tecknar nu allt större leveranskontrakt med kunder”, säger Paul Gilligan, VD och grundare av MMC.

”Vi har mer än ett decenniums erfarenhet av att producera mycelmaterial i stor skala och vi ser med stolthet hur konsumenter och varumärkesägare tar till sig Mushroom® Packaging. Vi ser fram emot att utveckla tekniken ytterligare och förse fler varumärken med denna banbrytande förpackningslösning”, säger Gavin McIntyre, grundare och chef för affärsutveckling på Ecovative Design.

MMC startade upp en första tillverkningsenhet i Esher, Surrey, i augusti i fjol och nu planerar man att i år starta en andra anläggning i Storbritannien. I pipelinen ligger också planerade EU-baserade anläggningar i Tyskland, Italien och Bulgarien. Den brittiska produktionskapaciteten beräknas bli tre miljoner förpackningar per år och kapaciteten till EU-marknaden anges till sex miljoner enheter per år.

MMC skriver att moderbolaget MMC Holding International LTD har en exklusiv licens att producera Mushroom® Packaging för EU, Storbritannien och Irland,

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker