Nytt förpackningsmaterial av krossat äggskal + bioplaster

PUBLICERAD: 29 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Äggskal krossade ner till nanopartikelstorlek kan blandas med bioplaster och bilda ett starkt förpackningsmaterial.|Vijaya Rangari är forskare vid Tuskegee University i  Alabama

Genom att blanda in ytterst finkrossat äggskal i en mix av bioplaster har forskare vid Tuskegee University i  Alabama, USA, framställt ett nytt förpackningsmaterial, lämpligt till livsmedelsförpackningar och andra typer av konsumentförpackningar.
”Vi bryter ner äggskal till sina absolut minsta partikelstorlekar och infunderar dem sedan i en speciell blandning av bioplaster”, säger Vijaya Rangari, som leder forskningen vid universitet.

Vijaya Rangari och hans forskarkolleger sökte efter en metod att framställa ett bionedbrytbart förpackningsmaterial, som kunde ersätta livsmedelsförpackningar, plastpåsar, etc tillverkade i konventionell oljebaserad plast. De fann att de flesta förpackningar och andra produkter, som tillverkats av bioplaster av majs, potatis, sockerrör, etc, visserligen var komposterbara och bionedbrytbara, tyvärr saknade den riv- och belastningsstyrka, som förpackningsanvändarna krävde.

 Alkabama-forskarna fann att man genom att krossa äggskal i princip ner till nanostorlek och blanda in krosset i en blandning ab bioplaster, innehållande bland annat PLA (polylactic acid), kunde man framställa ett förpackningsmaterial, som hade de önskade egenskaperna vad gällde riv- och belastningsstyrka, men som samtidigt var såväl komposterbart som bionedbrytbart.

”Dessa äggskalspartiklar i nanostorlek, vilka i princip består av den naturliga och nedbrytbara kemiska föreningen kalciumkarbonat, ger styrka till materialet och gör det mer flexibelt än andra bioplaster på marknaden. Vi tror att dessa egenskaper tillsammans med dess biologiska nedbrytbarhet i jorden kan göra denna äggskalsbioplast till ett mycket attraktivt alternativt förpackningsmaterial”, säger Vijaya Rangari vid Tuskegee University.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker