Nytt affärsområde hos Micvac med inriktning på food service

PUBLICERAD: 20 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ingredienserna|som ska tillagas|placeras i ett specialutformat tråg.|Det går även att placeras ingredienserna i en specialutvecklad plastpåse

Svenska Micvac har startat upp ett nytt affärsområde med inriktning på food service-sektorn. Det nya konceptet får premiär i Spanien.
I korthet går verksamheten inom det nya området ut på att restauranger, storkök, cateringföretag, etc. får möjlighet att använda Micvacs patenterade tillagnings- och förpackningskoncept, men där maten tillagas i befintliga ångugnar istället för Micvacs specialutvecklade mikrovågstunnel.

Micvac skriver i ett pressmeddelande att man efter omfattande tester i Sverige och Spanien funnit att den unika Micvac-förpackningen med sin specialventil fungerar även i storkökens och restaurangernas ångugnar. 

Vid tillagning i ångugn placeras måltidsingredienserna i ett tråg, som förseglas med en plastfolie med en integrerad ventil, eller i en ventilförsedd plastpåse. Tråget/påsen placeras sedan i ångugnen och när värmen stiger och maten tillagas, öppnas ventilen och såväl ånga som syre lämnar förpackningen. När maträtten sedan utsätts för snabb avsvalning, stänger ventilen och skapar ett undertryck och ett naturligt vakuum. Förpackningen är nu inte bara manipuleringssäker utan vakuumet gör också att den tillagade maten håller sig färsk i upp till 30 dagar vid förvaring i plus 8 grader Celcius. När maten ska serveras värms den upp i mikrovågs- eller konventionell ugn.

Micvac skriver att metoden gör att tillagning och servering på detta sätt blir oberoende av varandra och att storkök eller restauranger kan planera produktionen av måltider mer effektvit och radikalt minska sitt matsvinn. 
Metoden kan användas för tillagning av såväl hela rätter, med alla ingredienser på plats, eller för tillagning av enskilda ingredienser, ex. vis grönsaker, ris/ potatis, kött, fisk, fågel, såser, etc. vilka sedan, efter uppvärmning, används för att komponera olika rätter.

Först ut att använda den nya metoden blir Carns Fuster, som är en så kallad ”carneceria”, eller köttaffär, som ligger i regionen Valencia i Spanien. Carns Fuster har lanserat 25 nya recept av traditionella spanska rätter, vilka tillagas i Carns Fusters egna ångugnar.

Micvac representeras i Spanien och Portugal av företaget Comercial 258, som framhåller att Micvac-metodens stora fördelar är utmärkt matkvalitet i kombination med hög livsmedelssäkerhet och lång hållbarhet.

”I januari i år invigde vi vårt nya provkök i Andorra, vilket ökat våra möjligheter att utveckla recept tillsammans med våra kunder och säkerställa rätt tillagningstemperaturer och processtider för att uppnå önskad hållbarhet”, säger Martin Gustavsson, som är VD för Comercial 258.

Klicka HÄR för att se en video, som visar hur Micvac-metoden kan användas i storkök, etc.

 

 

Senaste nytt

Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Det finska företaget Kouvolan Lakritsi tävlar i årets Packnorth Award med sin nya, återvinningsbara Laku-mugg, tillverkad av jungfrufiber. Den ersätter påsar av plast för lakrits.
Lakritsx
Finsk lakrits i ny förpackning tävlar i Packnorth Award 2025

Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

OLW presenterar ett nytt samarbete med Schysst Käk – varumärket bakom Sveriges mest sålda hemmakebab. Resultatet? Ett grovräfflat chips med smak av kryddig kebab och krämig vitlökssås, packade i en massbalanserad påse.
OLW Schysst käk_Kebab_Vitlök
Chips med kebab- och vitlökssmak packade i massbalanserad förpackning

Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Naturvårdsverket och Svensk Plaståtervinning har hamnat i ett oväntat läge som handlar om bidrag i mångmiljonklassen som inte betalas ut och som kan riskera jätteanläggningens framtid. Det berättar Svt Öst.
Foto: Peter Holgersson AB
Naturvårdsverket stoppar stöd till Svensk Plaståtervinning

Lignin Industries tar in 42 miljoner kronor och ökar satsningen på biobaserad plast

Greentechbolaget Lignin Industries AB har tagit in 42 miljoner kronor i ny finansiering och accelererar nu sina kommersialiserings- och uppskalningsplaner.
lignin-e-handel-768x512
Lignin Industries tar in 42 miljoner kronor och ökar satsningen på biobaserad plast

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback