Nytt affärsområde hos Micvac med inriktning på food service

PUBLICERAD: 20 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ingredienserna|som ska tillagas|placeras i ett specialutformat tråg.|Det går även att placeras ingredienserna i en specialutvecklad plastpåse

Svenska Micvac har startat upp ett nytt affärsområde med inriktning på food service-sektorn. Det nya konceptet får premiär i Spanien.
I korthet går verksamheten inom det nya området ut på att restauranger, storkök, cateringföretag, etc. får möjlighet att använda Micvacs patenterade tillagnings- och förpackningskoncept, men där maten tillagas i befintliga ångugnar istället för Micvacs specialutvecklade mikrovågstunnel.

Micvac skriver i ett pressmeddelande att man efter omfattande tester i Sverige och Spanien funnit att den unika Micvac-förpackningen med sin specialventil fungerar även i storkökens och restaurangernas ångugnar. 

Vid tillagning i ångugn placeras måltidsingredienserna i ett tråg, som förseglas med en plastfolie med en integrerad ventil, eller i en ventilförsedd plastpåse. Tråget/påsen placeras sedan i ångugnen och när värmen stiger och maten tillagas, öppnas ventilen och såväl ånga som syre lämnar förpackningen. När maträtten sedan utsätts för snabb avsvalning, stänger ventilen och skapar ett undertryck och ett naturligt vakuum. Förpackningen är nu inte bara manipuleringssäker utan vakuumet gör också att den tillagade maten håller sig färsk i upp till 30 dagar vid förvaring i plus 8 grader Celcius. När maten ska serveras värms den upp i mikrovågs- eller konventionell ugn.

Micvac skriver att metoden gör att tillagning och servering på detta sätt blir oberoende av varandra och att storkök eller restauranger kan planera produktionen av måltider mer effektvit och radikalt minska sitt matsvinn. 
Metoden kan användas för tillagning av såväl hela rätter, med alla ingredienser på plats, eller för tillagning av enskilda ingredienser, ex. vis grönsaker, ris/ potatis, kött, fisk, fågel, såser, etc. vilka sedan, efter uppvärmning, används för att komponera olika rätter.

Först ut att använda den nya metoden blir Carns Fuster, som är en så kallad ”carneceria”, eller köttaffär, som ligger i regionen Valencia i Spanien. Carns Fuster har lanserat 25 nya recept av traditionella spanska rätter, vilka tillagas i Carns Fusters egna ångugnar.

Micvac representeras i Spanien och Portugal av företaget Comercial 258, som framhåller att Micvac-metodens stora fördelar är utmärkt matkvalitet i kombination med hög livsmedelssäkerhet och lång hållbarhet.

”I januari i år invigde vi vårt nya provkök i Andorra, vilket ökat våra möjligheter att utveckla recept tillsammans med våra kunder och säkerställa rätt tillagningstemperaturer och processtider för att uppnå önskad hållbarhet”, säger Martin Gustavsson, som är VD för Comercial 258.

Klicka HÄR för att se en video, som visar hur Micvac-metoden kan användas i storkök, etc.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x