Nya regler för märkning av återvunnet material i PET-flaskor

PUBLICERAD: 2 januari 2024
UPPDATERAD: 8 januari
Foto: Niculcea Florin, Unsplashed

EU har nu fastställt vad som gäller för återvunnen PET i flaskor. Har materialet återvunnits utanför EU får flaskan inte märkas med ”återvunnet material” till exempel. Detta enligt grekiska Pack-Lab.

EU kommissionens genomförandebeslut (EG) 2023/2683, som publicerades den 30 november 2023 och trädde i kraft den 4 december fastställer regler för tillämpningen av direktiv (EG) 2019/904 och riktlinjer för beräkning, verifiering och rapportering av data om återvunnet plastinnehåll. Detta är särskilt viktigt för flaskor gjorda av PET.

Enligt definitionen av detta genomförandebeslut är en av de viktigaste anmärkningarna att import av återvunnen plast (särskilt rPET) som inte härrör från EU:s produktavfall inte kommer att bidra till de nationella målen för återvinning och inte kan klassificeras som återvunnen plast enligt EU:s lagstiftning. Som ett resultat av detta är tappningsföretag förbjudna att märka flaskor som tillverkade av återvunnen plast, om den plasten har tillverkats utanför EU.

Kan inte märkas

Dessutom anger beslutet att drycker, vatten och läskedrycker som buteljeras utanför Europa inte kan märkas med påståendet om återvunnet innehåll och inte kan marknadsföras i EU.

För att beräkna och verifiera innehållet av återvunnen plast i dryckesflaskor av plast definierades följande termer i kommissionens genomförandebeslut.
Post-consumer plastavfall: ”avfall, det vill säga plast och har genererats från plastprodukter som har släppts ut på marknaden.”
Återvunnen plast: ”plast som var konsumentbaserat plastavfall före återvinning och som har producerats genom återvinning” Som ett resultat av detta bör plastmaterial och avfall som produceras under tillverkningsprocessen innan produkten når butikerna, inte betraktas som postkonsumentavfall.

Metod för beräkning

I syfte att även ta hänsyn till återvunnen plast i dryckesflaskor som inte har erhållits genom mekanisk återvinning av PET-avfall (som kemisk återvinning), planerar kommissionen att utarbeta en ändring av beslutet senast den 31 mars 2024. Den ska innehålla en metod för att beräkna, verifiera och rapportera återvunnet plastinnehåll i dryckesflaskor som härrör från alternativa återvinningsförfaranden (till exempel kemisk återvinning).

Beslut 2023/2686 är ytterligare ett steg mot genomförandet av direktiv 2019/904, som säger att dryckesflaskor som är gjorda av PET som basmaterial inom EU bör innehålla minst 25 procent återvunnen plast från och med år 2025 och minst trettio procent återvunnen plast till år 2030, beräknat som ett genomsnitt för alla PET-flaskor som släppts ut på marknaden och tillämpat på varje enskild producent.

 

Läs vidare

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

På Hunkeler Innovation Days måste leverantörerna samarbeta

Alla jämna årtal är schweiziska Luzern centrum för Hunkeler Innovation Days. Det kanske inte låter så spännande, men det är troligen den mest intressanta platsen för att upptäcka ny teknik och utvecklingstrender inom grafisk produktion.
hunkeler-i-dx

Robatech Group utser ny vd

Sedan den 1 januari 2025 är Yves Ottiger ny vd för Robatech-koncernen. Han efterträder Martin Meier, som har lett företaget sedan 2018.
Yves Ottinger Robatech

Backar vi in i framtiden?

I PPWR, som klubbades före jul av EU, sägs att till 2030 ska tio procent av alla dryckesförpackningar som säljs i Sverige vara i återfyllningsbara förpackningar – i praktiken returglasflaskor i röda och blå plastbackar.
Julmust2021211006_682x

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar