EU har nu fastställt vad som gäller för återvunnen PET i flaskor. Har materialet återvunnits utanför EU får flaskan inte märkas med ”återvunnet material” till exempel. Detta enligt grekiska Pack-Lab.
EU kommissionens genomförandebeslut (EG) 2023/2683, som publicerades den 30 november 2023 och trädde i kraft den 4 december fastställer regler för tillämpningen av direktiv (EG) 2019/904 och riktlinjer för beräkning, verifiering och rapportering av data om återvunnet plastinnehåll. Detta är särskilt viktigt för flaskor gjorda av PET.
Enligt definitionen av detta genomförandebeslut är en av de viktigaste anmärkningarna att import av återvunnen plast (särskilt rPET) som inte härrör från EU:s produktavfall inte kommer att bidra till de nationella målen för återvinning och inte kan klassificeras som återvunnen plast enligt EU:s lagstiftning. Som ett resultat av detta är tappningsföretag förbjudna att märka flaskor som tillverkade av återvunnen plast, om den plasten har tillverkats utanför EU.
Kan inte märkas
Dessutom anger beslutet att drycker, vatten och läskedrycker som buteljeras utanför Europa inte kan märkas med påståendet om återvunnet innehåll och inte kan marknadsföras i EU.
För att beräkna och verifiera innehållet av återvunnen plast i dryckesflaskor av plast definierades följande termer i kommissionens genomförandebeslut.
Post-consumer plastavfall: ”avfall, det vill säga plast och har genererats från plastprodukter som har släppts ut på marknaden.”
Återvunnen plast: ”plast som var konsumentbaserat plastavfall före återvinning och som har producerats genom återvinning” Som ett resultat av detta bör plastmaterial och avfall som produceras under tillverkningsprocessen innan produkten når butikerna, inte betraktas som postkonsumentavfall.
Metod för beräkning
I syfte att även ta hänsyn till återvunnen plast i dryckesflaskor som inte har erhållits genom mekanisk återvinning av PET-avfall (som kemisk återvinning), planerar kommissionen att utarbeta en ändring av beslutet senast den 31 mars 2024. Den ska innehålla en metod för att beräkna, verifiera och rapportera återvunnet plastinnehåll i dryckesflaskor som härrör från alternativa återvinningsförfaranden (till exempel kemisk återvinning).
Beslut 2023/2686 är ytterligare ett steg mot genomförandet av direktiv 2019/904, som säger att dryckesflaskor som är gjorda av PET som basmaterial inom EU bör innehålla minst 25 procent återvunnen plast från och med år 2025 och minst trettio procent återvunnen plast till år 2030, beräknat som ett genomsnitt för alla PET-flaskor som släppts ut på marknaden och tillämpat på varje enskild producent.