Nya regler för märkning av återvunnet material i PET-flaskor

PUBLICERAD: 2 januari 2024
UPPDATERAD: 8 januari
Foto: Niculcea Florin, Unsplashed

EU har nu fastställt vad som gäller för återvunnen PET i flaskor. Har materialet återvunnits utanför EU får flaskan inte märkas med ”återvunnet material” till exempel. Detta enligt grekiska Pack-Lab.

EU kommissionens genomförandebeslut (EG) 2023/2683, som publicerades den 30 november 2023 och trädde i kraft den 4 december fastställer regler för tillämpningen av direktiv (EG) 2019/904 och riktlinjer för beräkning, verifiering och rapportering av data om återvunnet plastinnehåll. Detta är särskilt viktigt för flaskor gjorda av PET.

Enligt definitionen av detta genomförandebeslut är en av de viktigaste anmärkningarna att import av återvunnen plast (särskilt rPET) som inte härrör från EU:s produktavfall inte kommer att bidra till de nationella målen för återvinning och inte kan klassificeras som återvunnen plast enligt EU:s lagstiftning. Som ett resultat av detta är tappningsföretag förbjudna att märka flaskor som tillverkade av återvunnen plast, om den plasten har tillverkats utanför EU.

Kan inte märkas

Dessutom anger beslutet att drycker, vatten och läskedrycker som buteljeras utanför Europa inte kan märkas med påståendet om återvunnet innehåll och inte kan marknadsföras i EU.

För att beräkna och verifiera innehållet av återvunnen plast i dryckesflaskor av plast definierades följande termer i kommissionens genomförandebeslut.
Post-consumer plastavfall: ”avfall, det vill säga plast och har genererats från plastprodukter som har släppts ut på marknaden.”
Återvunnen plast: ”plast som var konsumentbaserat plastavfall före återvinning och som har producerats genom återvinning” Som ett resultat av detta bör plastmaterial och avfall som produceras under tillverkningsprocessen innan produkten når butikerna, inte betraktas som postkonsumentavfall.

Metod för beräkning

I syfte att även ta hänsyn till återvunnen plast i dryckesflaskor som inte har erhållits genom mekanisk återvinning av PET-avfall (som kemisk återvinning), planerar kommissionen att utarbeta en ändring av beslutet senast den 31 mars 2024. Den ska innehålla en metod för att beräkna, verifiera och rapportera återvunnet plastinnehåll i dryckesflaskor som härrör från alternativa återvinningsförfaranden (till exempel kemisk återvinning).

Beslut 2023/2686 är ytterligare ett steg mot genomförandet av direktiv 2019/904, som säger att dryckesflaskor som är gjorda av PET som basmaterial inom EU bör innehålla minst 25 procent återvunnen plast från och med år 2025 och minst trettio procent återvunnen plast till år 2030, beräknat som ett genomsnitt för alla PET-flaskor som släppts ut på marknaden och tillämpat på varje enskild producent.

 

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432