Expanderad polystyren, även känt som frigolit, ser ut att få ett miljövänligt alternativ. Det är forskare från det tekniska universitetet i Dresden som har uppfunnit ett liknande material av pappersavfall. Den miljöskadliga plasten har helt och hållet eliminerats i framställningen.
Framtidens livsmedelstransporter kan ske med ett nytt hållbart frigolitliknande emballage som tyska forskare vid tyska tekniska universiteten har uppfunnit, skriver tidningen Illustrerad Vetenskap.
Transporter av livsmedel
Frigolit, ett slags termoplast, framställs av små kulor av polystyren som expanderas under uppvärmning. Frigolit består av ungefär 98 procent luft och bara två procent polystyren. Fördelen med materialet är att det har en låg densitet och mycket hög värmeledningsförmåga. Materialet används flitigt som emballage speciellt vid transporter av livsmedel. Nackdelen är att materialet är svårt att återvända och är skadligt för naturen eftersom det inte är nedbrytbart.
Pappersavfall ersätter
Nu har tyska forskare vid tekniska universitetet TU Dresden utvecklat ett alternativ som kan återanvändas. Forskarna har lyckats eliminera polystyren helt i framställningsprocessen. Materialutvecklingen har skett i samarbetet med tyska företaget Easy 2 cool. Exakt hur processen går till är än så länge inget som avslöjas. Processen ska dock röra sig om bearbetning av en pappersmassa som blandas och torkas, tills man får en matta av cellulosafiber, enligt forskarna.
Isolerande egenskaper
I ett pressmeddelande från TU Dresden säger Thomas Schrinner, professor inom trä- och och fibermaterialteknik att tack vare cellulosans låga värmeledningsförmåga överskrider de hållbara fibermattornas isolerande egenskaper de allra flera kända material.