Ny tryck- och stansmaskin i drift

PUBLICERAD: 11 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Peter Torstensson, Nordenchef för Stora Ensos wellpappverksamhet, visar stolt upp maskininvesteringen som uppgick till totalt 60 miljoner kronor.

Stora Ensos nya tryck- och stansmaskin för wellpappförpackningar har nu tagits i drift i Jönköping. Med den fullt rullande produktionen ska de ge ökad tryckkvalité till kunderna.

Bobst Masterline HD är namnet på Stora Ensos investering – en tryck- och stansmaskin för wellpappförpackningar. Installationen är klar och den producerar för fullt på Stora Ensos fabrik i Jönköping. Satsningen hoppas ge tydliga produktivitetsvinster samt bättre tryckkvalité och service till kunderna.

– Marknadens krav på effektivt producerade förpackningar med högkvalitativt tryck växer ständigt och med denna investering säkerställer vi att vi även fortsättningsvis kan ligga i framkant med vårt kunderbjudande”, säger Peter Torstensson, Nordenchef för Stora Ensos wellpappverksamhet i ett pressmeddelande.
Den nya maskinen har finare valsar, vilket gör att man kan trycka med mindre färg och mer detaljerat tryck. Det  gör att  trycket blir skarpare och tydligare. Stora Enso har även satsat på att säkra upp kvaliteten. Trycket övervakas av kameror som installerats i varje färgverk för att säkerställa att trycket håller måttet. Skulle så inte vara fallet så skjuts arket automatiskt bort från banan i maskinen.

– Det är väldigt glädjande att den nya tryck- och stansmaskinen nu är i full produktion. Projektet har fortlöpt enligt tidplan, vi kom till och med igång med produktionen någon vecka före planerat uppstartdatum, säger Torstensson.

Makininvesteringen uppgick till totalt 60 miljoner kronor. Bobst Materline HD består av tryckverken Masterflex och stansen Mastercut.

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024