Ny studie om plastpåseskatten

PUBLICERAD: 31 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
En studie visar att försäljningen av pappersbärkassar har ökat kraftigt medan försäljningen av plastbärkassar gått ner. Foto: Pixabay

För snart två år sedan infördes den omdebatterade punktskatten på plastbärkassar. En ny studie visar att försäljning av plastkassar minskat kraftigt och att konsumenter gör andra val.

En ny studie beställd av Naturvårdsverket utvärderar försäljningseffekterna av skatten på tunna plastbärkassar som infördes i Sverige i maj 2020. Priset för en sådan plastpåse höjdes i många mataffärer från cirka tre till sju kronor. Resultatet? Skatten har haft en tydlig effekt i minskad försäljning av plastpåsar, enligt studien där dataunderlaget utgjordes av 43 butiker. Eller som Naturvårdsverket väljer att uttrycka det: ”Styrkan i effekten kan utryckas som 83 procent färre plastpåsar per krona av butiksomsättning”.

Papperskassar ökar kraftigt

Papperskassar däremot har fått ett rejält uppsving och har gått från att utgöra ungefär 20 procent till nästan 70 procent av alla sålda bärkassar. Dessutom steg försäljningsvolymen av rullar med avfallspåsar i plast steg tydligt under första kvartalet år 2020. Det kan bero på flera faktorer, enligt författarna bakom studien. En förklaring som nämns är att hushållen kommer hem med färre plastbärkassar än tidigare och därmed istället i ökad utsträckning köper särskilt anpassade plastavfallspåsar.

Många väljer medhavd kasse

I studien har det också undersökts hur många som tar med sig egna kassar hemifrån när de går och handlar. 9 av 10 personer påstod att de alltid eller oftast har med sig en egen kasse när de handlar i mataffären. 7 av 10 personer uppgav att de som medhavd kasse använder tygkasse eller annan flergångkasse. Hur detta står i relation till hur det var innan plastpåseskatten infördes, eller om konsumenternas inställning har ändrats till att ha med en egen kasse går inte att säga. Det har nämligen inte gjorts någon liknande undersökning innan skatten infördes, konstaterar Naturvårdsverket.

 

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front