Ny rapport: Returpall slår träpall

PUBLICERAD: 22 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Returpallens CO2-påverkan 61 procent lägre än träpallens, enligt en ny rapport.

En ny rapport visar att en returpall av plast är ett bättre miljöval än en motsvarande träpall.

Det är Svenska Retursystem som har ställt returpallar av plast mot pallar av trä. De livscykelanalyser som beräknats fram visar att returpallarna av plast är betydligt bättre för miljön. Orsakerna sägs vara den betydligt längre livslängden, och att den kan repareras samt återvinnas när den är helt uttjänt.

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

– Resultatet utmanar den rådande sanningen om att förnybara råvaror alltid är ett bättre val för miljön. Livscykelanalyserna visar att pallar tillverkade i slitstark plast som kan användas om och om igen under många år är bättre för miljön än pallar av trä som eldas upp efter att de använts ett fåtal gånger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem i ett pressmeddelande.

Svenska Retursystem menar vidare att en returpall har en beräknad livslängd på 15 år, jämfört med en träpall som håller i ett till två år. Att returpallen väger tio kilo mindre än träpallen, bidrar även till en lägre bränsleförbrukning vid transport.

Livscykelanalyserna på pallarna är framtagna av mastersstudenter som går civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management på Linköpings universitet. I deras studier har de jämfört Svenska Retursystems helpall grå med europapallen i trä.

Olika metoder finns för beräkning av livscykelanalyser. Ett sätt de använder i rapporten för att se på förbränning av träråvara är GWPbio-metoden, som studenterna anser vara mest rättvisande. I beräkningen tar man hänsyn till tidsaspekter och naturens upptag av CO2. Med denna metod blir returpallens CO2-påverkan 61 procent lägre än träpallens.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx