Ny rapport: Returpall slår träpall

PUBLICERAD: 22 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Returpallens CO2-påverkan 61 procent lägre än träpallens, enligt en ny rapport.

En ny rapport visar att en returpall av plast är ett bättre miljöval än en motsvarande träpall.

Det är Svenska Retursystem som har ställt returpallar av plast mot pallar av trä. De livscykelanalyser som beräknats fram visar att returpallarna av plast är betydligt bättre för miljön. Orsakerna sägs vara den betydligt längre livslängden, och att den kan repareras samt återvinnas när den är helt uttjänt.

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

– Resultatet utmanar den rådande sanningen om att förnybara råvaror alltid är ett bättre val för miljön. Livscykelanalyserna visar att pallar tillverkade i slitstark plast som kan användas om och om igen under många år är bättre för miljön än pallar av trä som eldas upp efter att de använts ett fåtal gånger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem i ett pressmeddelande.

Svenska Retursystem menar vidare att en returpall har en beräknad livslängd på 15 år, jämfört med en träpall som håller i ett till två år. Att returpallen väger tio kilo mindre än träpallen, bidrar även till en lägre bränsleförbrukning vid transport.

Livscykelanalyserna på pallarna är framtagna av mastersstudenter som går civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management på Linköpings universitet. I deras studier har de jämfört Svenska Retursystems helpall grå med europapallen i trä.

Olika metoder finns för beräkning av livscykelanalyser. Ett sätt de använder i rapporten för att se på förbränning av träråvara är GWPbio-metoden, som studenterna anser vara mest rättvisande. I beräkningen tar man hänsyn till tidsaspekter och naturens upptag av CO2. Med denna metod blir returpallens CO2-påverkan 61 procent lägre än träpallens.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x