Ruukki har installerat en ny förpackningslinje vid fabriken i Alajärvi i Finland för förpackning av upp till 13,5 m långa sandwichpaneler. Den nya förpackningslösningen RoRo StretchPack har ökat kapaciteten med fyrtio procent samtidigt som förpackningens vattentäthet har förbättrats.
Vid fabriken i Alajärvi i Finland tillverkar Ruukki sandwichtak och väggpaneler. Panelerna tillverkas i olika storlekar och längder på upp till 13,5 m. Förpackningslinjen är en viktig del av produktionen, så Ruukki utförde en grundlig undersökning innan de bestämde sig för att ersätta sitt tidigare orbital stretch-omslag med en RoRo StretchPack-lösning från Tentoma.
Förbättrad och vattentät förpackning
Kravet på bättre vattentäthet var den främsta anledningen till att Ruukki letade efter en ny förpackningslösning. Esa Lehtimäki, som är portfolio manager för affärsområdet Building Envelopes på Ruukki Finland, berättar: ”Våra sandwichpaneler används för stora byggprojekt och de är ofta de sista delarna som ska installeras. På grund av förseningar i byggprojekten förvaras panelerna ibland länge på byggarbetsplatsen, där de utsätts för olika väderförhållanden. Dessutom transporteras panelerna på öppna lastbilar.” Han förklarar, ”På grund av tryck från vinden under transporten har vi tidigare upplevt att vatten ibland tränger in mellan filmskikten från orbitalomslaget. Det var speciellt i kraftigt regn som vattnet började tränga in i förpackningen. Vi vill att våra paneler ska vara i det allra bästa skicket när de ska installeras”. Dessa problem har eliminerats med den nya förpackningslinjen. Istället för att använda flera lager av sextio centimeter bred omslagsfilm för att täcka panelerna, använder den nya RoRo StretchPack-lösningen en lång rörformad sträckfilm för att täcka hela panelpaketet. Det ger ett lager med en helt vattentät förpackning samt en stark och kort vattentät försegling i varje ände.
Ökar förpackningskapaciteten med fyrtio procent
Installationen av den nya förpackningsmaskinen var också en möjlighet för Ruukki att optimera alla processer runt linjen för att nå det mest effektiva förpackningsflödet. Esa Lehtimäki säger: ”Tidigare fanns det två processer på förpackningslinjen: Först täcktes varje ände av sandwichpanelerna av ett separat stycke film. Sedan packades panelerna med orbitalomslaget. Nu har vi bara en process, eftersom med RoRo StretchPack utförs förpackning och försegling samtidigt. Detta har gett oss en förbättring av kapaciteten med fyrtio procent, vilket har tagit bort flaskhalsen för vissa produkttyper.”
En annan fördel är att tiden som går åt till att byta filmrullar har minskat avsevärt. RoRo StretchPack-maskinen kan använda filmrullar med större rulldiameter, vilket innebär att med den nuvarande filmtjockleken så innehåller varje rulle 2,5 km film. Ruukki behöver nu bara byta film en gång i veckan, till skillnad från tidigare då Ruukki fick byta filmrulle en eller två gånger om dagen.
Den nya RoRo StretchPack-lösningen har också lett till en minskning av både film- och energiförbrukning. Ruukki har en hållbarhetsstrategi för att minska utsläppen av CO2 från processer vid Ruukki med minst tjugofem procent år 2026. Den nya förpackningslinjen uppfyller detta krav.
Förpackningsprover färdades 1 000 km
I den inledande projektfasen testade Tentoma sandwichpanelerna i Danmark och sedan fraktades de till Ruukkis fabrik i Alajärvi i Finland. Esa Lehtimäki säger: ”Vi bestämde oss för att testa förpackningen och filmens kvalitet, så vi gjorde ett hål i filmen på ett av proverna och lastade det på en öppen lastbil. Hålet i filmen var placerat längst fram på lastbilens last, så den exponerades för vinden under körning. Syftet var att testa rivhållfastheten hos den rörformiga sträckfilmen under svåra förhållanden. Lastbilen körde femtio mil norrut till vår plats i Rovaniemi nära polcirkeln. I Rovaniemi lastades panelerna om på en annan öppen lastbil innan de transporterades ytterligare femtio mil, tillbaka till Alajärvi.” Efter återkomsten till Alajärvi var förpackningen fortfarande intakt och det punkterade hålet hade inte blivit större. Ruukki har ibland också upplevt att filmen från orbitalomslaget fladdrar bakom bilen vid transport. Detta problem elimineras när man använder en rörformad sträckfilm för förpackning.
En kort och effektiv projektprocess
Esa Lehtimäki som har drivit projektet är glad över processen. ”För att undvika större hinder hade vi ett veckovis onlinemöte med den tekniska projektledaren från Tentoma. Den kontinuerliga dialogen var till stor hjälp för att säkerställa en smidig installationsprocess. Det enda problemet var när vi insåg att Tentoma tvingades sänka maskinens höjd för att passa transportbanden på Ruukkis fabrik. Det korrigerades före installationen och orsakade inga förseningar”. Att slutföra den fysiska installationen av RoRo StretchPack tog två, tre dagar. Det tog ytterligare några dagar att anpassa förpackningsprocessen till produktionslinjen. En serviceingenjör från Tentoma var hela tiden närvarande på anläggningen för att stötta och utbilda nyckelanvändarna. Esa Lehtimäki avslutar: ”Från Ruukkis sida är vi nöjda med den nya förpackningslinjen. Ärligt talat gick det bättre än jag förväntat mig eftersom det var mitt i en utmanande tid på grund av coronakrisen. Det tog bara ett år från att vi kontaktade Tentoma tills den nya förpackningslinjen var installerad.”
Fördelar för Ruukki
· Förbättrad och vattentät förpackningskvalitet
· Fyrtio procent ökad förpackningskapacitet
· Minskat antal processer i förpackningslinjen
· Minst tjugofem procent lägre utsläpp av CO2
· Möjlighet att trycka varumärket på förpackningsfilm
· Bättre säkerhet