Ny flaskförslutning tillverkas av naturkork plus aktivt kol

PUBLICERAD: 17 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

De nya korkarna Corkcoal av naturkork och aktivt kol är utvecklade av spanska förpackningsföretaget Estal som producerar flaskor och förslutningar inom vin och sprit samt kosmetika. (Bild Estal)|Estal uppger att Corkcoal-modeller med kort, 15 mm, tapp är utmärkta till spritflaskor med kort hals. (Bild Estal)

Spanska företaget Estal har utvecklat den innovativa vin- och spritkorken Corkcoal, som är tillverkad av naturlig kork från korkek samt granulerat aktivt kol.

Estal skriver i ett pressmeddelande att kombinationen av naturkork och aktivt kol medför minskade industriella processer och koldioxidavtryck samt förbättrar de organoleptiska egenskaperna*.

I tillverkningen av korkar, som traditionellt görs av mikrogranulat av korkek, används komplexa industriella processer, vilka medför förbrukning av vatten, energi och kemiska ämnen. Allt detta i syfte att ta bort egenskaper från korkeken som inte är önskvärda som smak, lukt, färg, etc. I den nya korken Corkcoal kombineras de två materialen kork från korkek och aktivt kol, där det aktiva kolet neutraliserar och fångar in oönskade ämnen från korkeken på ett naturligt sätt, samtidigt som variationer i färg och storlek från mikrogranulatet godtas.

Estal uppger att Corkcoal-modeller med kort, 15 mm, tapp är utmärkta till spritflaskor med kort hals. (Bild Estal)

Estal skriver att Corkcoal är unik eftersom den innebär minskad mängd kasserat material och avfall av råmaterial utan att tumma på kvaliteten och genom att minska de industriella processerna för tvätt av kork samt att man kan undvika kemiska blekmedel. Tillverkningsprocessen innebär också att koldioxidavtrycket minskar. En annan fördel är att det aktiva kolet påskyndar korkens nedbrytningsprocess.

Estal uppger att jämfört med andra korkar erbjuder Corkcoal bättre överföring av produktens smaker. Eftersom den är neutral har den även bättre organoleptiska egenskaper.

Corkcoal-kollektionen består av tre modeller: Sharp, Barrrel och Cornice, med två tillgängliga storlekar på 21,5 och 18,5 mm. Corkcoal ingår i Estals koncept Wild, som även inbegriper flaskor och flaskhalsar under begreppen Wild Glass och Wildly Crafted.

Enligt Estal är Corkcoal-modellerna med kort tapp, endast 15 mm, perfekta för spritflaskor med kort hals.

Korkförslutningen Corkcoal premiärvisas på vin- och spritmässan ProWein i Düsseldorf, som inleds i dag, den 17 maj.
————————————————
* Organoleptiska egenskaper är sådana egenskaperna hos livsmedelsprodukter som stimulerar de mänskliga sensoriska organen, dvs matens smak, lukt, färg och utseende.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front