Ny flaskförslutning tillverkas av naturkork plus aktivt kol

PUBLICERAD: 17 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

De nya korkarna Corkcoal av naturkork och aktivt kol är utvecklade av spanska förpackningsföretaget Estal som producerar flaskor och förslutningar inom vin och sprit samt kosmetika. (Bild Estal)|Estal uppger att Corkcoal-modeller med kort, 15 mm, tapp är utmärkta till spritflaskor med kort hals. (Bild Estal)

Spanska företaget Estal har utvecklat den innovativa vin- och spritkorken Corkcoal, som är tillverkad av naturlig kork från korkek samt granulerat aktivt kol.

Estal skriver i ett pressmeddelande att kombinationen av naturkork och aktivt kol medför minskade industriella processer och koldioxidavtryck samt förbättrar de organoleptiska egenskaperna*.

I tillverkningen av korkar, som traditionellt görs av mikrogranulat av korkek, används komplexa industriella processer, vilka medför förbrukning av vatten, energi och kemiska ämnen. Allt detta i syfte att ta bort egenskaper från korkeken som inte är önskvärda som smak, lukt, färg, etc. I den nya korken Corkcoal kombineras de två materialen kork från korkek och aktivt kol, där det aktiva kolet neutraliserar och fångar in oönskade ämnen från korkeken på ett naturligt sätt, samtidigt som variationer i färg och storlek från mikrogranulatet godtas.

Estal uppger att Corkcoal-modeller med kort, 15 mm, tapp är utmärkta till spritflaskor med kort hals. (Bild Estal)

Estal skriver att Corkcoal är unik eftersom den innebär minskad mängd kasserat material och avfall av råmaterial utan att tumma på kvaliteten och genom att minska de industriella processerna för tvätt av kork samt att man kan undvika kemiska blekmedel. Tillverkningsprocessen innebär också att koldioxidavtrycket minskar. En annan fördel är att det aktiva kolet påskyndar korkens nedbrytningsprocess.

Estal uppger att jämfört med andra korkar erbjuder Corkcoal bättre överföring av produktens smaker. Eftersom den är neutral har den även bättre organoleptiska egenskaper.

Corkcoal-kollektionen består av tre modeller: Sharp, Barrrel och Cornice, med två tillgängliga storlekar på 21,5 och 18,5 mm. Corkcoal ingår i Estals koncept Wild, som även inbegriper flaskor och flaskhalsar under begreppen Wild Glass och Wildly Crafted.

Enligt Estal är Corkcoal-modellerna med kort tapp, endast 15 mm, perfekta för spritflaskor med kort hals.

Korkförslutningen Corkcoal premiärvisas på vin- och spritmässan ProWein i Düsseldorf, som inleds i dag, den 17 maj.
————————————————
* Organoleptiska egenskaper är sådana egenskaperna hos livsmedelsprodukter som stimulerar de mänskliga sensoriska organen, dvs matens smak, lukt, färg och utseende.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x