Ny emballagelösning sparar tid för anställda och robotar

PUBLICERAD: 26 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Det är avgörande att lådorna är lätta

Lundbaserade förpackningsleverantören Farusa Emballage AB skriver i ett pressmeddelande att man har utvecklat en ”Heavy Duty” wellpapplösning, som sparar tid både för människor och robotar.
Förpackningen är utvecklad för företaget Backer BHV AB i skånska Sösdala, som ingår i svenska industrikoncernen Nibe AB och som tillverkar värmeelement av aluminium för uppvärmning av exempelvis tågvagnar och bostäder.

Backers aluminiumelement tillverkas i en avdelning, som har 10-15 medarbetare i en robotiserad tillverkning. Här packas elementen i stora Heavy Duty wellpapplådor, som sedan skickas ut till återförsäljare, stora entreprenörer, tågtillverkare med flera runt om i världen.

De stora wellpapplådorna finns i två storlekar och elementen placeras liggande bredvid varandra i lager med papp emellan. En fylld Heavy Duty-låda rymmer 100 till 150 element och väger mellan 80 och 250 kilo.

”Och det är faktiskt en ganska beskedlig vikt för en Heavy Duty wellpapplåda, som i stort sett har samma styrka som transportemballage av träbaserade material, och som därför också kan bära och skydda betydligt tyngre produkter”, säger Joel Miah, Farusas distriktschef i Sverige.

Heavy Duty-lådorna reses manuellt, medan själva packningen av elementen sker med hjälp av robotar. Backer använde tidigare en annan wellpapplåda, som tog fem minuter att resa och göra i ordning. Den nya lådan från Farusa tar däremot inte mer än en halv minut att göra klar.

”Medan våra robotar förpackar elementen, så är det våra operatörer, som reser och gör iordning lådorna och här spelar det en mycket stor roll hur enkelt, och inte minst hur snabbt, det kan göras”, säger Stefan Kraft, Strategic Purchaser, Nibe Element, Backer BHV AB.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024