Ny beläggningsmetod förvandlar papper till ett ”tangentbord”

PUBLICERAD: 29 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Med en ny beläggningsmetod kan man förvandla vanligt papper till ett interaktivt ”tangentbord”.

USA-baserade Purdue´s School of Industrial Engineering (även känt som ”The Cradel of Astronauts” då man utbildat 25 astronauter) har utvecklat ett självladdande papper, som exempelvis kan fungera som ett tangentbord och som kan bli intressant för förpackningsindustrin.

Purdue´s har tagit fram en metod, som gör papper motståndskraftigt mot vatten, olja eller damm genom att belägga det med kraftigt fluorinerade molekyler, en så kallad omnifobisk beläggning. Tekniken gör det möjligt att trycka flera lager med kretsar utan att färgen smetar av sig från ett lager till ett annat. När man kommit så långt blev nästa steg att utveckla vertikala trycksensorer på pappret. Då får man en interaktiv yta för olika applikationer, samtidigt som man kan samla in energi från användarnas aktioner som ger friktion. Denna energi kan sedan användas för att koppla upp mot Bluetooth.

Vid en demonstration kunde teamet bakom tekniken visa hur ett papper kan bli ett tangentbord, som fungerar trådlöst och man kunde även visa en musikspelare, som svarar på beröring genom att skruva upp eller ner volym. Dessutom fanns en ”mute”-funktion och möjlighet att hoppa till nästa låt.

Enligt uppgift ska det här vara en billig tryckteknik, kostnaden ska ligga på lägre än 0,25 US cent per enhet och tillverkningen kan göras med vanliga tryckmetoder. Det innebär att man utan problem kan använda den för till exempel produktion av smarta förpackningar. Det kan till exempel handla om att verifiera att ett livsmedel är säkert att äta.

Hur beläggningen fungerar i förhållande till livsmedelssäkerhet, eller i återvinning, framgår inte av pressmeddelandet.

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker