USA-baserade Purdue´s School of Industrial Engineering (även känt som ”The Cradel of Astronauts” då man utbildat 25 astronauter) har utvecklat ett självladdande papper, som exempelvis kan fungera som ett tangentbord och som kan bli intressant för förpackningsindustrin.
Purdue´s har tagit fram en metod, som gör papper motståndskraftigt mot vatten, olja eller damm genom att belägga det med kraftigt fluorinerade molekyler, en så kallad omnifobisk beläggning. Tekniken gör det möjligt att trycka flera lager med kretsar utan att färgen smetar av sig från ett lager till ett annat. När man kommit så långt blev nästa steg att utveckla vertikala trycksensorer på pappret. Då får man en interaktiv yta för olika applikationer, samtidigt som man kan samla in energi från användarnas aktioner som ger friktion. Denna energi kan sedan användas för att koppla upp mot Bluetooth.
Vid en demonstration kunde teamet bakom tekniken visa hur ett papper kan bli ett tangentbord, som fungerar trådlöst och man kunde även visa en musikspelare, som svarar på beröring genom att skruva upp eller ner volym. Dessutom fanns en ”mute”-funktion och möjlighet att hoppa till nästa låt.
Enligt uppgift ska det här vara en billig tryckteknik, kostnaden ska ligga på lägre än 0,25 US cent per enhet och tillverkningen kan göras med vanliga tryckmetoder. Det innebär att man utan problem kan använda den för till exempel produktion av smarta förpackningar. Det kan till exempel handla om att verifiera att ett livsmedel är säkert att äta.
Hur beläggningen fungerar i förhållande till livsmedelssäkerhet, eller i återvinning, framgår inte av pressmeddelandet.
Text Bo Wallteg