Nu ska norrlänningarna bli bättre på återvinning

PUBLICERAD: 2 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Patrik Norqvist, lektor i fysik, hjälper till med förklaringar varför återvinning är viktigt och hur man gör det på enklaste sätt. (Bild Johan Gunseus)|Anna Norrgård är marknadschef vid Norrmejerier och vill hjälpa norrländska konsumenter att slå hål på myter om att det är svårt att återvinna. (Bild Mariann Holmberg)

Bara drygt hälften av norrlänningarna sorterar sina mjölkpaket för återvinning (61 procent). Resterande förpackningar slängs bland hushållssoporna. Det framgår av en undersökning som Novus gjort i Norrland på uppdrag av Norrmejerier.
Nu startar Norrmejerier en kampanj för att få norrlänningarna att bli ännu bättre på återvinning och målet är att hundra procent av mjölkpaketen ska lämnas till återvinning.

”Kartongfibrerna i våra förpackningar kan återanvänds fem till sju gånger i ett kretslopp. Vår vision är att 100 procent av våra förpackningar ska återvinnas och vi tror att det är möjligt”, säger Anna Norrgård, marknadschef vid Norrmejerier.

Återvunna kartongfibrer från en mjölkförpackning kan användas i nya produkter som till exempel ägg- och flingförpackningar och mycket annat som görs av papper. Det är dessutom lag på att hushållen ska sortera, vilket inte alla känner till

I undersökningen frågade Novus norrländska hushåll varför inte mer av hushållens förpackningar hamnar på rätt ställe och det här var de vanligaste skälen till varför man tycker det är krångligt att sortera och återvinna mjölkförpackningar i kartong:

  • Att förpackningar måste rengöras noga
  • Att det är bättre att förpackningar skickas till förbränning
  • Att det är krångligt att ta bort korken

”Novus-undersökningen synliggör flera hinder, som ligger bakom hushållens argument för att inte återvinna. Myter som med tiden omvandlats till sanningar, som kan vara svåra att rå på”, säger Anna Norrgård.

Med sin kampanj vill Norrmejerier nu slå hål på de här myterna och till sin hjälp har man tagit Patrik Norqvist, som är lektor i fysik och känd från flera TV-program.

”Patrik är bra på att förklara hur saker hänger ihop. Tillsammans har vi spelat in filmer som på ett enkelt sätt visar vad som är sant”, berättar Anna Norrgård.

Filmerna visas under hösten på TV och i sociala medier.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x