Nu ska norrlänningarna bli bättre på återvinning

PUBLICERAD: 2 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Patrik Norqvist, lektor i fysik, hjälper till med förklaringar varför återvinning är viktigt och hur man gör det på enklaste sätt. (Bild Johan Gunseus)|Anna Norrgård är marknadschef vid Norrmejerier och vill hjälpa norrländska konsumenter att slå hål på myter om att det är svårt att återvinna. (Bild Mariann Holmberg)

Bara drygt hälften av norrlänningarna sorterar sina mjölkpaket för återvinning (61 procent). Resterande förpackningar slängs bland hushållssoporna. Det framgår av en undersökning som Novus gjort i Norrland på uppdrag av Norrmejerier.
Nu startar Norrmejerier en kampanj för att få norrlänningarna att bli ännu bättre på återvinning och målet är att hundra procent av mjölkpaketen ska lämnas till återvinning.

”Kartongfibrerna i våra förpackningar kan återanvänds fem till sju gånger i ett kretslopp. Vår vision är att 100 procent av våra förpackningar ska återvinnas och vi tror att det är möjligt”, säger Anna Norrgård, marknadschef vid Norrmejerier.

Återvunna kartongfibrer från en mjölkförpackning kan användas i nya produkter som till exempel ägg- och flingförpackningar och mycket annat som görs av papper. Det är dessutom lag på att hushållen ska sortera, vilket inte alla känner till

I undersökningen frågade Novus norrländska hushåll varför inte mer av hushållens förpackningar hamnar på rätt ställe och det här var de vanligaste skälen till varför man tycker det är krångligt att sortera och återvinna mjölkförpackningar i kartong:

  • Att förpackningar måste rengöras noga
  • Att det är bättre att förpackningar skickas till förbränning
  • Att det är krångligt att ta bort korken

”Novus-undersökningen synliggör flera hinder, som ligger bakom hushållens argument för att inte återvinna. Myter som med tiden omvandlats till sanningar, som kan vara svåra att rå på”, säger Anna Norrgård.

Med sin kampanj vill Norrmejerier nu slå hål på de här myterna och till sin hjälp har man tagit Patrik Norqvist, som är lektor i fysik och känd från flera TV-program.

”Patrik är bra på att förklara hur saker hänger ihop. Tillsammans har vi spelat in filmer som på ett enkelt sätt visar vad som är sant”, berättar Anna Norrgård.

Filmerna visas under hösten på TV och i sociala medier.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax