Nu ökar användningen av plastbärkassar

PUBLICERAD: 31 maj 2023
UPPDATERAD: 1 juni
En liten glädjedans bland påsarna. Bild: Dreamstime

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021 då siffran låg på 14 kassar per person. Målet inom EU är att minska just denna typ av plastkassar till 40 stycken per person år 2025.

Under 2022 tillverkades eller fördes 206 miljoner plastkassar in på den svenska marknaden. Av dessa var 176 miljoner de tunna plastkassar som ingår i EU:s minskningsmål. Förbrukningen av plastbärkassar sjönk från 83 stycken/person och år 2017 till 14 stycken/person och år 2021 för att sedan öka lite till 17 stycken/person 2022. Den årliga förbrukningen har därmed minskat med 66 kassar per person.

Målet inom EU är att senast år 2025 få ner förbrukningen till 40 stycken/person. Om Sverige lyckas hålla nuvarande nivå till 2025 innebär det att målet nås med råge.

Under 2022 tillgängliggjordes i Sverige 3 mycket tunna plastbärkassar per person (av typen fruktpåsar med en väggtjocklek om 0–15 mikrometer). Även dessa kassar har minskat kraftigt sedan 2020, från 48 per person, men ökat något sedan 2021. De mycket tunna kassarna ingår inte i minskningsmålet.

De tjocka plastkassarna (vilket motsvarar den tjockare typen som kan köpas i till exempel klädaffärer) uppgick till 11 miljoner stycken 2022 vilket är liten ökning jämfört med 2021, och det motsvarar en kasse per person både 2021 och 2022.

Statistiken rapporteras in av berörda aktörer och summeras av Naturvårdsverket så att det går att följa upp målet om att minska mängden plastbärkassar.

 

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx