Nu klassar Kanadas miljölagar plastprodukter som giftiga

PUBLICERAD: 1 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Engångsprodukter ligger illa till, inte bara i Kanada. Foto: Dreamstime

Plast fortsätter att skrämma världen. Nu har Kanada bestämt att klassa plastprodukter som giftiga för att kunna förbjuda en del av dem.

Plastprodukter är nu officiellt betraktade som giftiga i Canadian Environmental Protection Act (CEPA), något som miljöaktivister betraktar som ett ”bold message” till plastindustrin. Beslutet att klassa produkter som giftiga kom trots att lobbygrupper från industrin jobbat intensivt med att blockera det. Beslutet gör det nu lättare för regeringen att förbjuda ett antal engångsprodukter av plast.

”Att lägga till plastprodukter kommer att hjälpa oss att gå framåt med vår omfattande plan för att hålla plast kvar i ekonomin och borta från miljön”, säger Moira Kelly, pressekreterare till Kanadas miljöminister Jonathan Wilkinson.

”Det kommer att göra det möjligt för oss att implementera vårt föreslagna förbud mot skadliga engångsprodukter av plast och samtidigt se till att producenterna blir ansvariga för det avfall man skapar samtidigt som man introducerar standarder för innehåll av återvunnet material”.

Greenpeace Canada säger att beslutet är ett kraftfullt budskap till industrin som säger att plast skadar miljön och att regeringen inte böjer sig för trycket från industrin.

Förra året genomfördes en undersökning i Kanada där man såg på hur plast skräpar ner och den kom fram till att materialen skadar miljö och djurliv, både till lands och sjöss. Det var det som behövdes för att CEPA skulle kunna ta beslutet.

Årligen används 3,3 miljoner ton plast i Kanada och bara tio procent återvinns. Resten går till deponi, förbränning eller hamnar i naturen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se