Nu följer IVL upp testet med retur och pant på take-away

PUBLICERAD: 6 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I pilotprojektet från 2021 användes specialtillverkade plastförpackningar för take-away, vilka kunde återanvändas tusen gånger… (Bild IVL)|Annelise de Jong är konsumtionsforskare på IVL. (Bild IVL)

Genom ett antal workshops ska IVL Svenska Miljöinstitutet nu följa upp det test av pantbelagda returförpackningar för take-away som genomfördes i fjol.

Återanvändbara förpackningar och pantsystem – kan det vara lösningar för att minska engångsplasten från våra take away-vanor? Det frågar sig IVL, som nu startar ett uppföljningsprojekt för att undersöka hur ett sådant system kan fungera i praktiken.

Undersökningen ska göras i form av ett antal workshops, grundat på erfarenheterna från det tidigare pilottestet. (Läs HÄR) Med sina workshops vill IVL utforska vilka åtgärder, samarbetsformer och eventuella innovationer som behövs för att återanvändning av take away-förpackningar ska kunna skalas upp till ett nationellt system,

Annelise de Jong är konsumtionsforskare på IVL. (Bild IVL)

”Vi behöver minska användningen av engångsförpackningar, både för att förbruka mindre resurser och minska miljöpåverkan men också för att minska nedskräpningen i naturen”, säger Annelise de Jong, konsumtionsforskare på IVL.

Regeringen beslutade i höstas att det ska ställas krav på att den som erbjuder snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett flergångsalternativ. De nya reglerna börjar gälla från och med 2024. Målet med åtgärden är att användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige ska ha minskat med 50 procent till 2026.

”Det är viktigt att de nya systemen, som utvecklas för återanvändning, också fungerar i praktiken, och i större skala. Risken är annars att det skapas en mångfald av olika system, där vissa förpackningar och system kanske inte används tillräckligt mycket för att vi ska få en minskad miljöpåverkan”, säger Annelise de Jong.

I pilotprojektet, som genomfördes under 2021, testade IVL ett system för återanvändbara take away-förpackningar för både mat och dryck. Ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg deltog i projektet. De behållare, som användes, var tillverkade i 100 procent återvinningsbar plast och kunde återanvändas minst tusen gånger.

”Flera användare provade systemet under ett år och engagemanget var stort, både hos konsumenter och hos kaféer och restauranger runtom i landet”, säger Annelise de Jong.

Erfarenheterna från testerna tar man nu med sig till det uppföljningsprojekt, som drar igång. Det finansieras av Naturvårdsverket och hålls i form av ett antal workshops. Medverkar gör bland andra restaurangkedjan Eatery, pant- och återvinningsappen Bower (f.d. PantaPå), Håll Sverige Rent, Naturvårdsverket och branschföreningen Visita.

”Uppföljningsprojektet är ett initiativ för att förstå vilka hinder som finns för att skala upp den här typen av system och vilka åtgärder som krävs. Vi vill fånga upp vilka behov som finns hos konsumenter, hos restaurangägare och deras personal, men även hos systemutvecklare”, säger Annelise de Jong.

IVL skriver att förslagen till åtgärder sedan ska utvärderas utifrån ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx