Nu består Absolut-flaskan till hälften av återvunnet klarglas

PUBLICERAD: 8 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den ikoniska flaskan till Absolut Vodka består nu till hälften av återvunnet klarglas, vilket är fyra år före utsatt tid. (Bild The Absolut Company)|”Absolut comeback” var en specialflaska med insprängda bitar av återvunnet glas, som lanserades 2019. (Bild The Absolut Company)

Absolut Vodka, som är Sveriges största användare av återvunnet klarglas, har nått en viktig milstolpe i sitt hållbarhetsarbete. Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas, som används i Absolut Vodkas ikoniska flaska, av återvunnet glas.

The Absolut Company skriver i ett pressmeddelande att det är en viktig pusselbit i bolagets cirkulära filosofi att använda återvunnet och återanvänt material, samtidigt som det bidrar till att minska användningen av ändliga naturtillgångar.

År 2016 sjösatte The Absolut Company, som använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige, en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan och nu har man alltså uppnått det målet, fyra år tidigare än beräknat.

”Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul, att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid”, säger Stephanie Durroux, VD på The Absolut Company.

Absolut-flaskorna tillverkas av glasleverantören Ardagh Glass, som ingår i glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh Group. Flaskorna produceras vid Ardaghs glasbruk Limmared , som ligger mellan Borås och Gislaved.

Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning och det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

”Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut i Åhus.

The Absolut Company skriver också att i bolagets hållbarhetsmål ingår att produktionen av Absolut Vodka ska vara helt fossilfri till år 2025 och att Absolut Vodka ska vara en klimatneutral produkt år 2030. Redan idag är destilleriet i Åhus ett av världens mest energieffektiva och tack vare en rad insatser ser man ut att nå målet om en klimatneutral produkt inom de närmsta tio åren.

I hållbarhetsmålen ingår också att före år 2025 ska alla förpackningar antingen vara biobaserade eller gå att återvinna, kompostera eller återanvända.

———————————————————————————————————

N.B: I sin serie av specialdesignade Absolut-flaskor i begränsad upplaga lanserade Absolut Vodka år 2019 flaskan ”Absolut Comeback ” som till drygt 40 procent bestod av återvunnet glas och där synliga delar av större glasbitar ingick i själva flaskan!

Idén bakom den ”limited edition”-flaskan var att hylla cirkulär ekonomi och att förena utseendet och formen hos den klassiska Absolut-flaskan med känslan och upplevelsen av faktiskt återvunnet glas.

Läs mer om flaskan ”Absolut Comeback ” HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x