Nu avbryter Avfall Sverige sitt samarbete med FTI tills vidare

PUBLICERAD: 22 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Weine Wiqvist (t.v.) och Claes Thunblad (t.h.) är VD respektive ordförande i Avfall Sverige, som nu tills vidare avbryter samarbetet med FTI i den samverkansplattform., som presenterade för knappt två månader sedan. (Bild Avfall Sverige)

Avfall Sveriges styrelse skriver i ett pressmeddelande att man har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform, som skapats tillsammans med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). Plattformen syftar till att genomföra beslutade förordningar för att nå ökad återvinning av förpackningar och tidningar. Avfall Sverige skriver att man anser att FTI successivt distanserat sig från innebörden i samverkansplattformen.

”Skälet till att vi tills vidare avbryter arbetet är att FTI har mycket bestämda uppfattningar om hur insamlingssystemet ska se ut och saknar flexibel inställning till lokala lösningar, som plattformen ger uttryck för”, säger Weine Wiqvist, VD för Avfall Sverige.

Det var i juni 2018, som den dåvarande regeringen fattade beslut om en förordningsförändring med syfte att reformera dagens producentansvar för förpackningar och tidningar och skapar ett bekvämt insamlingssystem, som går att lita på. I förordningsförändringarna tydliggörs att producentansvaret ska gälla fullt ut. Naturvårdsverket har i uppgift att ta fram en vägledning för arbetet.

Den 2 april i år publicerade Avfall Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och FTI en överenskommelse om en samverkansplattform avseende insamling och återvinning av förpackningar och returpapper, som bland annat byggde på ett antal s.k. tester i ett antal kommuner. Tanken var att dessa tester ska kunna vägleda om hur plattformen kan tillämpas i skarpt läge vid kommande samråd. LÄS HÄR!

”Avfall Sverige står fortfarande bakom plattformen och hoppas att kontakterna ska kunna återupptas, när Naturvårdsverkets vägledning är klar, när principerna för ersättning klargjorts, samt när parterna för plattformen har kunnat enas om synen på hur lokal anpassning ska ske”, säger Claes Thunblad, ordförande för Avfall Sverige.

Att arbetet tills vidare avbryts innebär även att testerna i de tio kommuner, som varit testkommuner, kommer att avbrytas tills vidare.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se