Norrmejerier invigde fabrik för osthantering

PUBLICERAD: 14 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Vid den nya anläggningen i Umeå bitar|river och förpackar Norrmejerier flera ostsorter|tillverkade enbart på norrländsk mjölk.

Norrmejerier har invigt en ny anläggning för bitning, rivning och förpackning av ost vid Umeå mejeri. Vid den nya fabriken ska produceras ostar med ny design och konsumentvänliga förpackningar, vilka succesivt ska lanseras med början i mitten av september.
Bland ostsorterna märks bland annat Herrgård, Präst och Grevé samt den unika Västerbottensosten, som tillverkas i Burträsk enligt ett hemligt recept från 1872.

Västerbottenosten kommer att förpackas i den nya anläggningen i Umeå och den får nu en ny konsumentvänlig förpackning med nygammal design som bland annat innehåller det gamla brännmärket, som sedan 1910 är en garant för högsta kvalitet.

Herrgård, Präst och Grevé får bara tillverkas av licensgodkända mejerier i Sverige enligt fastställt recept, och enbart av mjölk med ursprung från svenska gårdar. Hos Norrmejerier går man ett steg längre och använder endast norrländsk mjölk. I den nya anläggningen får dessa ostsorter nu nya konsumentvänliga förpackningar med ny design som synliggör de norrländska mjölkbönderna. Dessutom blir de tillgängliga att ta hem för butiker i hela Sverige.

Den  nya anläggningen i Umeå invigdes av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, som tillsammans med Norrmejeriers ordförande Henrik Wahlberg, symboliskt delade en 18 kilos hel Västerbottensost, som ett startskott på en ny era för Norrmejeriers ostbearbetning.

”En av Europas mest moderna anläggning för ostförädling tas i bruk, när behovet är som störst. Konkurrensen är just nu stenhård med europeisk ost, som pressar priserna i botten” sade Henrik Wahlberg i samband med invigningen.

Mer än hälften av all ost som säljs i Sverige är importerad, vilket Henrik Wahlberg menar inte är långsiktigt hållbart, då merparten av den mjölk, som de norrländska mjölkbönderna producerar, används till ost. Hela tio liter mjölk går åt för att producera ett kilo ost.

Från och med i höst märker Norrmejerier alla förpackningar med ett nytt märke i blågula färger och texten ”100 procent norrländsk mjölk”.

”Jag gillar verkligen designen med det genuina brännmärket på Västerbottensost. Och att bönderna lyfts fram på Herrgård, Präst och Greve stärker ursprunget och ökar trovärdigheten” sade landshövding Magdalena Andersson vid invigningen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium