De stora nordiska livsmedelsföretagen protesterar kraftfullt mot Rysslands krig i Ukraina. De stänger ner sina verksamheter, stoppar investeringar och export, etc., och de flesta har också inlett processer för att avveckla och sälja sina verksamheter.
Mejerijätten Valio stoppade på ett tidigt stadium sin ryska verksamhet och nu meddelar man att man med omedelbar verkan sålt alla sina ryska verksamheter till den ryska livsmedelsaktören Velkom Group.
Redan på ett tidigt stadium av kriget i Ukraina stoppade Valio all export från Finland till Ryssland och stängde ner sina ryska verksamheter samt inledde en process för att lämna den ryska marknaden för gott. Trots problem med sanktionerna och den ständigt föränderliga ryska lagstiftningen kunde man snabbt hitta en köpare i livsmedelsaktören Velkom Group och lika snabbt komma till avslut.
”Rysslands attack mot Ukraina gjorde det omöjligt att fortsätta vår verksamhet i Ryssland, både ur etiskt och affärsmässigt perspektiv. Med försäljningen till Velkom kommer vår verksamhet i Ryssland att avslutas”, säger Valios VD Annikka Hurme.
Valios ryska verksamhet har omfattat en omfattande försäljning av produkter för den ryska marknaden, bland annat via försäljningskontor i Sankt Petersburg och Moskva och kontrakt med olika producenter. Koncernen har också haft en fabrik för osttillverkning i Ershovo nära Moskva. Valio har haft cirka 400 anställda i Ryssland och en årlig försäljning på cirka 85 miljoner euro (ca 880 miljoner kronor), vilket motsvarar ungefär fem procent av Valios totala globala försäljning på 1,8 miljarder euro.
Valio är bara en av flera stora nordiska livsmedelsföretag som reagerat och agerat med anledning av kriget i Ukraina. Arla, Fazer och Paulig är exempel på andra stora livsmedelsaktörer som protesterat mot Rysslands angrepp på Ukraina.
Familjeägda finska Paulig meddelade tidigt att de skulle lämna såväl Ryssland som Belarus på grund av kriget och de följdes snart av livsmedelsjättarna Arla, Valio och Fazer.
Paulig meddelade den 7 mars att man lämnar Ryssland och att processen skulle starta omedelbart och följa en detaljerad tidsplan.
”Processen kommer att ske med hänsyn till Pauligs anställda, kunder och lokal lagstiftning. Ryssland och de omgivande länderna är ett av Pauligs affärsområden och står för cirka fem procent av företagets omsättning”, skrev Paulig i ett pressmeddelande.
Paulig har ett kafferosteri i Tver, Ryssland, cirka 170 kilometer från Moskva. Dess produktion säljs huvudsakligen i Ryssland. Företaget har cirka 200 anställda i Ryssland.

Nordiska mejerikooperativet Arla har valt att avbryta all sin verksamhet i Ryssland samt sin export till landet. Åtgärderna innefattar koncernens ryska huvudkontor i Sankt Petersburg och ett kontor i Moskva samt ett partnerskap i en mejerianläggning i Kalach. Arlas beslut berör ett 70-tal anställda i Ryssland.
”Konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina är tragiska, och jag delar den förhoppning som större delen av världen har just nu – att en lösning hittas så snart som möjligt. Vi avbryter nu vår verksamhet i Ryssland och fokuserar på hur vi bäst kan stödja våra 70 kollegor i Ryssland, som berörs direkt av detta”, sade Arla Foods VD Peder Tuborgh, när beslutet meddelades den 8 mars.
Finska livsmedelskoncernen Oy Karl Fazer Ab beslöt tidigt att avbryta sin export till Ryssland och meddelade sedan att man avslutar sina ryska verksamhet. Fazer omsätter cirka 157 miljoner euro (drygt 1,6 miljarder kronor) i Ryssland, vilket motsvarar cirka 13 procent av koncernens hela omsättning. Fazer har tre bagerier i Sankt Petersburg och ett i Moskva och cirka 2,300 anställda i landet.
”Vi ser ingen annan lösning än att lämna Ryssland. Rysslands attack mot Ukraina är en aggressionshandling som har tragiska konsekvenser i hela regionen. Vi har många olika intressentgrupper och allvarliga konsekvenser att beakta och har därför inte haft möjlighet att lämna landet så snabbt som vi hade önskat, men vi arbetar utan avbrott och så fort som möjligt med beaktande av potentiella risker och hot”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum i en kommentar.