Nedslag på Scanpack

PUBLICERAD: 23 oktober 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Pack Sweden tog en rundtur under första dagen av Scanpackmässan i Göteborg och gjorde nedslag hos en rad utställare.

Mattias Karlsson, försäljningschef på Eson Pac.

Mattias Karlsson på Eson Pac berättar att de ställer ut sitt erbjudande med förpackningar till läkemedelsegmentet i mässmontern. Tidigare hade de även ett fokus på förpackningslösningar till livsmedelsindustrin, men nu riktar de in sig på läkemedel. Det handlar om såväl kartongförpackningar, bipacksedlar och etiketter.

– Vi visar att vi är en mer dedikerad pharmaleverantör idag, säger Mattias Karlsson.

 

Jessica Bergman på Kartongbolaget.

Kartongbolaget var på plats för att visa sitt erbjudande med alla möjliga typer av kartongförpackningar med den gemensamma nämnaren att de trycks i teknikerna offset eller digitaltryck med variabla tryckmöjligheter.

– Vi är här för att visa en bred variation av förpackningar som vi kan trycka och erbjuda. Vi har även en demonstration på det vi kallar Print my box, en webblösning där man kan välja sin egen bild man vill trycka på en befintlig konstruktion. Sedan kan du få den hemskickad i brevlådan, säger förpackningskonstruktören Jessica Bergman på Kartongbolaget och visar bland annat upp en kortlek som ett exempel på detta.

 

Martin Enocson vd på Frontpac.

Martin Enocson visar bredd på konsumentförpackningar i såväl kartong som wellpapp. Frontpac producerar allt i eget hus – med tryckeri och egen wellpapptillverkning erbjuder de hela kedjan från design, konstruktion till färdiga förpackningar.

– Vi sitter på hela kompetensen i egen regi och kan styra allt själva. Och vi förstår konsumenterna och kundernas behov och beteenden, säger Martin Enocsson som hoppas att de kommer att träffa såväl befintliga som nya kunder under mässan.

 

Mats Nilsson på Smurfit Kappa visade runt bland alla lösningar för framför allt wellpappförpackningar. De erbjuder alla tryckmetoder och wellkvaliteter och visade upp sina olika koncept som sträcker sig över hela produktionskedjan– e-smart, sale smart, supply smart och  machine smart. Besökarna får även prova att gå in i en butik, studera och vrida och ändra på varor med hjälp av VR-teknik för att få en uppfattning av hur förpackningen ser ut ute i handeln.

– Det här har vi på vårt huvudkontor i Eslöv som vi kallar experience center. Hit bjuder vi in kunder så att de själva får plocka i sina produkter. Vi kan också utifrån en design bygga förpackningen virtuellt och sedan kan kunden själv ändra saker som färg och plocka in och ut den ur butikshyllan för att se hur sin förpackning ser ut och jämföra med sina kollegor i branschen.

 

Linnea Käck på Emballator Lagan Plast.

Emballator ställde ut olika plast- och metallförpackningar och plastförslutningar som produceras i de olika bolagen som ingår i Herencokoncernen. Förpackningarna används till exempelvis lim, spackel och målarfärg men det finns också en rad exempel till olika livsmedel, berättar kundutvecklingschef Linnea Käck på Emballator Lagan Plast.

– Vi på Emballator Lagan Plast visar en salig blandning av olika förpackningar. Vi visar plastförpackningar från 50 milliliter upp till  32 liter. På mässan presenterar vi även flera återvinningsbara material, bland annat havsplast och majsmaterial.

 

Mark van der Merve, affärsutvecklingschef på Billerud Korsnäs.

I Billerud Korsnäs monter ses den prisbelönta D-Sack, som utvecklats i nära samarbete mellan BillerudKorsnäs och LafargeHolcim. En cementsäck som sticker ut jämfört med konventionella cementsäckar eftersom säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid samtidigt. Mark van der Merve, affärsutvecklingschef för företagets säcklösningar visade även upp The Paper Bottle, en flaska framtagen av papper som ska åtgärda bristen på hållbara förpackningar för kolsyrad dryck.

 

ITO Pallpack showade med en robot, en bandningsmaskin och en sträckfilmsmaskin.

Axel Hagen på ITO Pallpack berättar att de tagit med sig tre modeller till mässan. En kollaborativ robot från Pallpacks samarbetspartner Kuka med finessen att den kan arbeta utan att man behöver tänka på att upprätta säkerhetsstängsel runt omkring. På plats i montern ses också en av företagets semiautomatiska sträckfilmsmaskiner.

– Vi visar även en bandningsmaskin som i princip är designad för intralogistik och e-handelsbranschen.

 

Nordvalls vd Patrik Jenemark och försäljningschef Mikael Bergkvist.

Nordvalls visar på mässan att de kan förse marknaden med allt inom etiketter då de har flera fabriker och maskinparker och trycker både digitalt och flexo. Allt från vita enkla etiketter till mer avancerade.

–Vi har många ben att stå på. Allt det här gör att vi inte är sårbara om det skulle hända något, säger Nordvalls försäljningschef Mikael Bergkvist.

– Screen, klistertryck och många andra tryckmöjligheter gör oss till en komplett leverantör säger vd:n Patrik Jenemark och berättar att närmare hälften av alla etiketter som produceras är till livsmedelsindustrin. En stor del av etiketter är också till kemiteknisk industri och tillverkningsindustrin.

– Vi är också den enda etikettillverkaren som är godkända för att tillverka till läkemedelsindustrin i Sverige. Det är också ett tema för oss här – tamper evident – spårbarhet och att man inte kan manipulera produkter. Det är en trend som kommer mycket, framför allt inom läkemedelsindustrin.

– Vi gör allt från ax till limpa, och vi gör allt hemma säger han och radar upp hela kedjan – allt från klichéer, reproavdelning till tryck och färdig produkt. Vi jobbar med kunden genom hela projektet, säger försäljningschefen Mikael Bergkvist.

 

Sara Rosenström, business controller på Boxon.

Sara Rosenström, business controller på Boxon, säger att Boxon lägger tonvikt på att förmedla hela sitt erbjudande i montern.  Det avser design av förpackningar, lådlösningar, spårbarhet och etiketter samt den automation och integration som ges med företagets packlinjer och lådmaskiner.

– Det handlar om att kunna visa ett koncept för kunden där vi visar hel vår bredd. Utgångspunkten för oss är alltid att se till vad kunden behöver och därifrån tar vi det från vad kunden behöver till vad vi kan utveckla åt kunden.

 

Försäljningschefen Niklas Agevall på Trioplast:

Hos Trioplast står miljöfrågan och sträckfilmer av grön polyeten från sockerrör högt på agendan.

– Vi tror inte på nedbrytbart av två skäl. Om man säger att det är nedbrytbar plast så slänger personer det i skogen eller i havet. Det finns heller inget forskningsstöd att det verkligen bryts ned, säger Niklas Agevall på Trioplast och fortsätter:

– Den andra stora frågan är den nya lagstiftningen. Ett nytt EU-direktiv som börjat gälla i år om lastsäkring. Här vill vi upplysa kunder om vad man kan göra för att leva upp till kraven.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432