Nätverken Livsmedelsakademin och Packbridge blir ”sambos”!

PUBLICERAD: 25 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Packbridges VD Marie Malmberg Lavsen, t.v., och Livsmedelsakademins VD Lotta Törner gläds åt att de båda organisationerna nu flyttar ihop.

Sverige är beroende av skånsk livsmedelsnäring, som står för nästan en fjärdedel av all produktion i landet. Näringen är både en del av lösningen och en del av problemet på miljö- och klimatområdet. Nu flyttar Livsmedelsakademin och Packbridge ihop, vilket innebär att arbetet för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsnäring stärks ytterligare.

Livsmedelsakademin och Packbridge är två starka organisationer som funnit i 25 respektive tio år. Tillsammans har de 250 medlemsorganisationer inom det privata näringslivet, offentlig sektor och forskning. Här samlas kunskap och kompetens, som tillsammans kan bidra till att ta sig an de utmaningar som finns för att vi ska få en hållbar livsmedelskedja står inför.

”Tillsammans kan vi ta oss an de stora frågorna som enskilda parter inte kan lösa på egen hand. Vi får en kraftfull plattform, som blir ett viktigt och positivt steg till att stärka Skåne som en stark livsmedelsregion”, säger Lotta Törner, VD för Livsmedelsakademin.

Att utveckla en cirkulär livsmedelskedja, där resurserna används så effektivt som möjligt utan spill, är en av utmaningarna för livsmedelsnäringen. Här har de båda organisationerna redan ett tätt samarbete. Tillsammans med IUC Syd driver de ett projekt, som går på djupet i orsakerna till matsvinn i hela livsmedelskedjan, från producent, grossist och handel till konsument. I början av 2020 kommer projektet att föreslå ett antal åtgärder som livsmedelsnäringen kan göra för att minska matsvinnet.

Skånes livsmedelsstrategi anger visionen att Skåne år 2030 ska ligga långt fram internationellt sett vad gäller den cirkulära ekonomin. Samhandling ska bidra till att en allt större del av maten förpackas i material som bidrar till ökad hållbarhet.

”Problematiken kring matsvinn är ett bra exempel där ett tätare samarbete mellan Livsmedelsakademin och
Packbridge kan bidra till minskad klimatpåverkan. Framtidens förpackningar är designade på ett sätt som minskar matsvinnet”, säger Marie Malmberg Lavsen, VD på Packbridge.

Bland organisationernas medlemmar finns Orkla, Findus, Tetra Pak, Oatly, Axfood, Multivac, SYSAV, AR Packaging, Scanfill, Lantmännen, Lunds universitet och LTH, plus ett stort antal kommuner och innovativa små och medelstora företag.

Livsmedelsakademin och Packbridge finns nu tillsammans i start-up-huset MINC (Anckargripsgatan 3), som är ett viktigt nav för innovation i Malmö.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX