Naturvårdsverket ska övervaka vår förbrukning av plastpåsar...

PUBLICERAD: 17 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt en ny förordning ska invånarnas förbrukning av plastkassar övervakas av Naturvårdsverket! År 2020 får förbrukningen per person och år inte överskriva 90 kassar och innan år 2026 ska förbruningen vara nere i 40 kassar per person och år…|Miljöpartiets Karolina Skog är svensk miljöminister.

Enligt en förordning, som väntas börja gälla i maj 2017, ska Naturvårdsverket övervaka att förbrukningen av plastpåsar inte överskrider ett bestämt antal per person och år… Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen, där det också sägs att förordningen ålägger butiker, som erbjuder plastkassar, att informera sina kunder om hur farliga påsarna är för miljön.

Av informationen, som kommer från miljöminister Karolina Skog (MP), framgår att Naturvårdsverket enligt den nya förordningen ska bevaka att förbrukningen av plastbärkassar minskar. Myndigheten ska också följa förbrukningen av tunna plastbärkassar, vilken inte får överskrida 90 kassar per person och år innan 2020 och 40 kassar per person och år innan 2026!
Hur denna övervakning ska gå till, framgår dock inte av meddelandet…

Förordningen är en del av ett globalt initiativ för att minska plastförbrukningen och nedskräpningen av världshaven, som Sverige nu ställer sig bakom.

”Om vi inte gör något är risken att det finns mer plast än fisk i haven år 2050. Trots förbud slängs idag mängder med skräp på våra gator och i naturen. Plastbärkassar är ett särskilt stort problem och därför behöver vi agera”, skriver miljöminister Karolina Skog (MP) i pressmeddelandet.

Här kan du läsa regeringens pressrelease in extenso:

Steg för minskad förbrukning av plastbärkassar
Sverige ställde sig tidigare i veckan bakom ett franskt initiativ till en global koalition för att minska nedskräpningen i haven. Regeringen har idag också tagit ett viktigt steg nationellt genom att besluta om en ny förordning som ska minska förbrukningen av plastbärkassar.

”Våra hav fylls med plastskräp. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Trots förbud slängs idag mängder med skräp på våra gator och i naturen. Plastbärkassar är ett särskilt stort problem och därför behöver vi agera”, säger miljöminister Karolina Skog.

Beslutet om en ny förordning av plastbärkassar innebär att den, som i en yrkesmässig verksamhet tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter, måste informera om:

  • plastbärkassarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning av dessa
  • fördelar med andra alternativ och åtgärder för minskad förbrukning.
Plastskräpet förstör miljön och hälsan. Plast från plastbärkassar bryts ned i små mikropartiklar, partiklar som lätt binder gifter. Partiklarna äts upp av djur och fiskar och kan i förlängningen hamna på våra tallrikar.

Naturvårdsverket ska enligt förordningen bevaka att förbrukningen av plastbärkassar minskar. Myndigheten ska också följa förbrukningen av tunna plastbärkassar, som inte får överskrida 90 kassar per person och år innan 2020 och 40 kassar per person och år innan 2026. I och med förordningen uppfyller Sverige också EU-direktivet om plastbärkassar.

Myndigheten ska föreslå åtgärder om förbrukningen av plastbärkassar inte bedöms minska eller om förbrukningen av tunna plastbärkassar överskrider de nivåer som anges.

Syftet med den nya förordningen om platsbärkassar är att minska problemen med nedskräpning samt främja ett mer effektivt resursutnyttjande. För att nå målet för år 2025 kommer ytterligare steg behöva tas. Regeringen kommer att därför återkomma med kompletterande initiativ på området.

Förordningen väntas träda i kraft i början av december 2016 men skyldigheten för verksamheter gäller först från den 31 maj 2017. Förordningen gäller alla plastbärkassar, som tillhandahålls för att konsumenter ska kunna packa och bära varor från den plats där varorna tillhandahålls. Undantag finns för de mycket tunna plastbärkassar som behövs av hygienskäl eller som tillhandahålls för livsmedel, som säljs i lösvikt.”

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x