Naturvårdsverket ger stöd åt standarder för plaståtervinning

PUBLICERAD: 14 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Med stöd av Naturvårdsverket ska SIS genom standardisering främja materialåtervinning av bland annat plast och plastförpackningar. (Bild SIS)|”Vi ser fram emot att utveckla standardiseringen kring plaståtervinning”, säger Annika Andreasen, VD för SIS. (Bild SIS)

För ett år sedan gav Naturvårdsverket ett stöd på 2,8 miljoner kronor till Svenska institutet för standarder (SIS) för utveckling av standarder inom plastområdet. Nu meddelar SIS att man får ett fortsatt stöd från Naturvårdsverket för att genom standardisering främja materialåtervinning av plast, textil och förpackningar. Delar av stödet ligger i linje med den särskilda satsning på att minska plaster i hav och natur, som regeringen upprättat och som sköts av Naturvårdsverket.

”Vi ser fram emot att utveckla standardiseringen kring plaståtervinning”, säger Annika Andreasen, VD för SIS. (Bild SIS)

En ökad och säker materialåtervinning av plast- och plastprodukter är en viktig del av hållbar plastanvändning, samt ett medel för att öka resursanvändningen, minska nedskräpningen och även att minska spridningen av mikroplast, både lokalt och globalt.

”Vi ser ett stort intresse för hållbar plastanvändning. SIS erbjuder en plattform, där experter från intressenter sluter upp i arbetet. Vi ser fram emot att utveckla standardiseringen och vill på det här sättet vara med och bidra till en hållbar resursanvändning”, säger Annika Andreasen, VD för SIS.

Inom ramen för bidraget från Naturvårdsverket kommer SIS att driva tio olika standardiseringsprojekt, som bedöms kunna bidra både till miljöanpassning av design och utveckling av hållbar plaståtervinning globalt, liksom en stark utveckling av kunnandet inom området i Sverige.

De tio standardiseringsprojekten är:
* Drift av den internationella ISO-arbetsgruppen för plaståtervinning, ISO/TC 61 Plastics, SC 14 Environmental aspects, WG 5 Mechanical and chemical recycling.
* Stärka det svenska inflytandet i den europeiska beredningsgruppen för plaståtervinning.
* Vidareutveckla vokabulärstandarden Plastics – Environmental Aspects –Terminology.
* Ta fram standardiseringsförslag på En metod för migrationstestning av PE-film med regranulat för matapplikationer.
* Uppstart framtagande av standard Metoder för verifiering av kemikalieinnehåll i regranulat.
* Införande av rötning i standarden SS-EN 13432 Förpackningar – Krav gällande återvinningsbara förpackningar genom kompostering och biologisk nedbrytning.
* Etablera arbetsgrupp för miljöaspekter av textil inom den internationella kommittén ISO/TC 38 Textiles.
* Utreda digitala informationsbärare i textil.
* Teknisk rapport Recycling methods for textiles containing plastics.
* Förstudie Klassificering av återvunnen textilråvara.

”Detta är en strategisk satsning, som möjliggör för Sverige att öka påverkan och delaktigheten i frågor som direkt rör materialåtervinning av plast, textil och förpackningar över hela världen”, säger Johan Dahlgren, t.f. sektionschef för material och processindustri, SIS.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax