Nackademin tog hem det mesta i årets svenska PIDA

PUBLICERAD: 29 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Totalvinnare blev team BARS resekit i kartong.|En smart förpackningslösning för batteriet vann kategorin Sustainability.
|En förpackning för chiafrön med inbyggd portioneringsfunktion vann klassen User Friendliness.
|Hanna Simus förpackning för salt från Himalaya vann kategorin Shelf Impact.

Årets svenska upplaga av BillerudKorsnäs förpackningstävling Packaging Impact Design Award – mera känd som PIDA – har avgjorts och såväl totalvinnarna som de flesta kategorivinnarna kom från Nackademin!
Totalvinnare blev teamet BARS, som utvecklat ett helt kartongbaserat resekit med små torra enheter med schampo, balsam, duschgel och lotion. Bakom BARS står de tre designstudenterna Frida Roth, Elin Stridh och Emily Wickstein från Nackademin.

Enligt juryn är den vinnande förpackningen ett bra exempel på hur man kan utmana konventionella förpackningar inom skönhetssegmentet. Förpackningen förenklar dessutom säkerhetskontrollmomentet vid flygning.

Förutom en totalvinnare utsåg juryn också vinnare i fyra olika underkategorier. Vinnarna i dessa kategorier blev:

Sustainability
Lag Voltoma från Nackademin (Elina Larsson, Amanda Östensson och Sigrid Sjöström) hade designat en smart förpackningslösning för batterier. Förpackningen är lätt att öppna, har plats för använda batterier och innehåller även en QR-kod, som man scannar för att hitta närmaste återvinningsstation.

Innovation
Lag BARS vann förutom totalsegern även denna kategori med motiveringen att förpackningen löser ett aktuellt problem på ett innovativt och enkelt sätt.

User Friendliness 
Nackademinlaget Calhua (Josephine Englund, Sandra Nordin och Svetlana Lapshina) vann med en förpackning helt i kartong för chiafrön. Förpackningen har en inbyggd portioneringsfunktion för att kunna anpassa mängden frön, som ska komma ut vid varje servering.

Shelf Impact
Hanna Simu (lag Himalis) från Mittuniversitetet vann med en estetiskt tilltalande förpackning för salt från Himalaya. Förpackningen återspeglar både visuellt och formmässigt den plats, där saltet bryts. Bidraget byggde även mycket på storytelling, där konsumenten får en inblick i ansvarsfull användning av jordens resurser.

Dessutom delades det även ut pris i den speciella Facebook-tävling, där allmänheten haft möjlighet att rösta på sin favorit. Här vann lag Voyage från Nackademin (Niclas Mandelström, Simon Essnert och Patrik Bodén) som i likhet med BARS tagit fram ett komplett set med de mest väsentliga produkter, som man behöver ha med sig när man är på resande fot. Produkterna var smart förpackade i olika lager, som bidrog till ett unboxing- och överraskningsmoment, när man öppnar sin förpackning.

I årets svenska PIDA-jury har följande förpacknings- och designexperter ingått:
Isabelle Dahlborg Lidström, NINE 
Maria Ahlvik, Svenska Förpackningsgillet 
Lasse Svärd, Gafs Kartong 
Sofia Erixson, Orkla Foods & sofiaerixson.se 
Idun Olsson, Silver 
Lisette Andersson, Eson Pac 
Emma Norbäck, Delicato 
Elin Li, BillerudKorsnäs 
Clas Dahlin, BillerudKorsnäs

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex