Mötesplats för forskning

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Johan Mårtensson, vd på Packbridge.

Vi tar pulsen på Johan Mårtensson inför årets Packbridge research forum som ska stärka samarbetet mellan akademin och näringsliv. Prestigefyllda Fraunhofer Institute är en av föreläsarna i år.

Packbridge research forum (PRF) hölls för första gången 2012 och mycket har hänt sedan dess. Syftet är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. En ökad dialog för att säkerställa att grundforskning och applicerad forskning kan ligga till grund för nya innovationer och produkter. Johan Mårtensson, vd på Packbridge. säger att en del forskningsrapporter annars har en förmåga att inte nå ut till näringslivet.  PRF har utvecklas väldigt positivt, säger han:

– Vi började med att lyfta fram svensk forskning men har på senare till nu även attraherat många utländska institut och universitet att presentera sin forskning. Detta stärker samarbetet både inom den akademiska världen samt berikar industrin med forskningskompetens från utlandet.
Mårtensson påtalar att PRF ska ses som en långsiktig satsning. Intressant fakta och kunskap skapas hos institut och universitet – material som industrin kan använda och utveckla och därmed ge både sig själv och forskningen ett högre värde.

Packbridge research forum lockar fler utländska deltagare i år.

– Den akademiska och institutionella världen behöver bra kanaler för att sprida resultaten av sin forskning och man har insett att Packbridge Research Forum är ett effektivt sätt att nå ut. Packbridge skapar mötesplatsen.

I dagsläget är drygt ett 70-tal anmälda till eventet.

–Intresset är i år även stort från utlandet. Delegationer från Korea och Tyskland har anmält sig för att ta del av den forskarkompetens som finns på plats under eventet.

Vad har då årets event att erbjuda?
– Jag måste nog lyfta fram att bredden av forskarkompetens är väldigt bra i år och att man som besökare kan få en väldigt bra inblick i vad som händer på de olika instituten och universiteten. Extra kul är att ryktet om Packbridge Research Forum nu spritt sig ner på kontinenten och att vi i linje med detta lyckats få det prestigefyllda Fraunhofer Institute att komma tala, säger Johan Mårtensson.

Arrangemanget hålls på Studio i Malmö den 23 maj.

Senaste nytt

Paul Jenkins och julkalendrar nyheter i Packnorth Award 2025

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nytillkomna kategorier och pratar med brittiska ThePackHubs vd Paul Jenkins, som är det nya internationella tillskottet i jurygänget. Vilka trender ser han? Och hur kommer den nya PPWR-förordningen att påverka branschen?
top-9

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Rottneros varslar personal efter vinstvarning

Förra veckan gick Rottneros ut med en vinstvarning på grund av allt högre råvarupriser, världsmarknadens vikande efterfrågan på mekanisk massa och en allt svagare dollarkurs. Nu varslar koncernen 47 personer där de flesta som påverkas jobbarpå Rottneros Bruk i Sunne.
Rottneros

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Leksands Knäckebröd uppdaterar design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet.
Leksandx

Läs vidare

Ny fiberflaska presentad i Davos

I samband med årets World Economic Forum i Davos passade det amerikanska företaget NBCo på att presentera sin lösning för en fiberbaserad flaska. Den ska vara upp till 99 procent återvinningsbar och ska brytas ner i naturliga miljöer. Även barriärfrågorna ska man ha löst, vilket i så fall är uppseendeväckande.
NBCo

Företaget där allt försvinner spårlöst

Traceless är ett start-up företag med basen i Hamburg. Grundades för fyra år sedan av två kvinnor. De ville minska den nedskräpning som plasten står för i naturen. Man har utvecklat en till hundra procent biobaserad polymer som kan användas för att tillverka produkter i kategorin SUP och förpackningsapplikationer.
Tracelessx

I dag är det dags för årets höjdpunkt – Scanpack öppnar dörrarna

Har du inte packat väskan än är det hög tid. I morgon, tisdag, slår Scanpack 2024 upp dörrarna och vi kan se fram emot en i vanlig ordning välarrangerad mässa med mängder av intressanta aktiviteter.
Resväskax

SEE lanserar nya toppfilmer som ger plastreducering i livsmedelsförpackningar

SEE lanserar nu tre toppfilmer för skinförpackningar som man säger sätter nya nya standarder för förpackningseffektivitet och prestanda.
Cryovac top webs fishx