Mötesplats för forskning

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Johan Mårtensson, vd på Packbridge.

Vi tar pulsen på Johan Mårtensson inför årets Packbridge research forum som ska stärka samarbetet mellan akademin och näringsliv. Prestigefyllda Fraunhofer Institute är en av föreläsarna i år.

Packbridge research forum (PRF) hölls för första gången 2012 och mycket har hänt sedan dess. Syftet är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. En ökad dialog för att säkerställa att grundforskning och applicerad forskning kan ligga till grund för nya innovationer och produkter. Johan Mårtensson, vd på Packbridge. säger att en del forskningsrapporter annars har en förmåga att inte nå ut till näringslivet.  PRF har utvecklas väldigt positivt, säger han:

– Vi började med att lyfta fram svensk forskning men har på senare till nu även attraherat många utländska institut och universitet att presentera sin forskning. Detta stärker samarbetet både inom den akademiska världen samt berikar industrin med forskningskompetens från utlandet.
Mårtensson påtalar att PRF ska ses som en långsiktig satsning. Intressant fakta och kunskap skapas hos institut och universitet – material som industrin kan använda och utveckla och därmed ge både sig själv och forskningen ett högre värde.

Packbridge research forum lockar fler utländska deltagare i år.

– Den akademiska och institutionella världen behöver bra kanaler för att sprida resultaten av sin forskning och man har insett att Packbridge Research Forum är ett effektivt sätt att nå ut. Packbridge skapar mötesplatsen.

I dagsläget är drygt ett 70-tal anmälda till eventet.

–Intresset är i år även stort från utlandet. Delegationer från Korea och Tyskland har anmält sig för att ta del av den forskarkompetens som finns på plats under eventet.

Vad har då årets event att erbjuda?
– Jag måste nog lyfta fram att bredden av forskarkompetens är väldigt bra i år och att man som besökare kan få en väldigt bra inblick i vad som händer på de olika instituten och universiteten. Extra kul är att ryktet om Packbridge Research Forum nu spritt sig ner på kontinenten och att vi i linje med detta lyckats få det prestigefyllda Fraunhofer Institute att komma tala, säger Johan Mårtensson.

Arrangemanget hålls på Studio i Malmö den 23 maj.

Läs vidare

Absurt att plastproducenterna ska betala för förbränning enligt IKEM

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen föreslagit att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization). Avfall Sverige välkomnar förslaget. Det gör inte IKEM – Innovations- och kemiindustrierna som i stället anser att det är dags att förbjuda plastförbränning.
bränn

Det omöjliga var inte omöjligt – världens första papperstråg för smör och margarin

Upfield, ett globalt varumärke inom växtbaserade livsmedel, har lanserat världens första plastfria, återvinningsbara tråg för sina växtbaserade smör och bredbara pålägg.
Flora_PlantButter_packshot 800x800x

All4Labels i utvecklingsprojekt som ger exklusiva rättigheter

Etikettföretaget All4Labels Global Packaging Group och tillverkaren av processteknologi Actega har kommit överens om att tillsammans vidareutveckla Signite-teknologin som tillverkas av Actega. All4Labels får exklusiva rättigheter på den europeiska marknaden.
signitex

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x