Mötesplats för forskning

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Johan Mårtensson, vd på Packbridge.

Vi tar pulsen på Johan Mårtensson inför årets Packbridge research forum som ska stärka samarbetet mellan akademin och näringsliv. Prestigefyllda Fraunhofer Institute är en av föreläsarna i år.

Packbridge research forum (PRF) hölls för första gången 2012 och mycket har hänt sedan dess. Syftet är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. En ökad dialog för att säkerställa att grundforskning och applicerad forskning kan ligga till grund för nya innovationer och produkter. Johan Mårtensson, vd på Packbridge. säger att en del forskningsrapporter annars har en förmåga att inte nå ut till näringslivet.  PRF har utvecklas väldigt positivt, säger han:

– Vi började med att lyfta fram svensk forskning men har på senare till nu även attraherat många utländska institut och universitet att presentera sin forskning. Detta stärker samarbetet både inom den akademiska världen samt berikar industrin med forskningskompetens från utlandet.
Mårtensson påtalar att PRF ska ses som en långsiktig satsning. Intressant fakta och kunskap skapas hos institut och universitet – material som industrin kan använda och utveckla och därmed ge både sig själv och forskningen ett högre värde.

Packbridge research forum lockar fler utländska deltagare i år.

– Den akademiska och institutionella världen behöver bra kanaler för att sprida resultaten av sin forskning och man har insett att Packbridge Research Forum är ett effektivt sätt att nå ut. Packbridge skapar mötesplatsen.

I dagsläget är drygt ett 70-tal anmälda till eventet.

–Intresset är i år även stort från utlandet. Delegationer från Korea och Tyskland har anmält sig för att ta del av den forskarkompetens som finns på plats under eventet.

Vad har då årets event att erbjuda?
– Jag måste nog lyfta fram att bredden av forskarkompetens är väldigt bra i år och att man som besökare kan få en väldigt bra inblick i vad som händer på de olika instituten och universiteten. Extra kul är att ryktet om Packbridge Research Forum nu spritt sig ner på kontinenten och att vi i linje med detta lyckats få det prestigefyllda Fraunhofer Institute att komma tala, säger Johan Mårtensson.

Arrangemanget hålls på Studio i Malmö den 23 maj.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x