Morgonmöte: Trycket ökar på förpackningarna

PUBLICERAD: 9 januari 2014
UPPDATERAD: 9 januari

Välkommen till
Frukost med Packbridge!

Trycket ökar på förpackningarna. Vi får ett allt mer avancerat tryck på de ytor förpackningarna erbjuder, ett måste i den tuffa kampen på butikshyllorna. Men trycket ökar också på den del av förpackningsindustrin som är verksam med konvertering. Den grafiska branschen är i kris och tappar fart, åtminstone när det kommer till civiltryckerierna. Det krävs kraftfulla åtgärder av dem för att säkra överlevnaden, och ett attraktivt sätt är utan tvekan förpackningsindustrin. Detta samtidigt som inte oväsentliga volymer lämnar landet och hamnar hos utländska konverterare.

När civiltrycket minskar, minskar också förbrukningen av tryckpapper, och traditionella tryckpapperstillverkaren börjar också se på möjligheterna att ställa om till förpackningsmaterial.

Det här är ämnen som Packbridge tar upp på det första frukostmötet 2014. Den 21 januari är temat ”Trycket ökar på förpackningar”, och för att kunna ta del av det ska du ta dig till Kockum Fritid i Malmö denna morgon.

Vi kommer att få lyssna på tre presentatörer som speglar den nya marknadssituationen, och en som kommer att berätta om möjligheterna för förpackningar i den nya, digitala världen.

Jan-Olof Jungersten, vd på Visutech, har nyligen skrivit en bok som heter Visioner & Transmissioner och som tar upp förändringarna i tryckeribranschen. Han kommer att ge en snabb och spännande sammanfattning av innehållet i boken.

Från EsonPac kommer marknadschef Niklas Bengtsson och berättar om hur man i en omvärld med hårt kostnadstryck kan upprätthålla en hög servicegrad och leveransprecision.

Hans Pettersson är innovationschef på SCA Ortviken Forest Products och han har lett arbetet med att ställa om delar av produktionen av tryckpapper till förpackningsmaterial, som man nu lanserar på marknaden. Hans ger en bild av detta arbete och hur SCA ser på möjligheterna på marknaden.

Förpackningsindustrin utsätts med andra ord för ny konkurrens, men samtidigt finns det stora möjligheter för branschen. Den digitala revolutionen öppnar nya dörrar. Mobilt internet förstärkt av internet of things slår på tvärs av alla branscher. Konsumenter får ett helt nytt digitalt inflytande på all tjänsteutveckling, och inte minst gäller det konsumentorienterade produkter. Hur kan detta komma att påverka förpackningsindustrin? Den frågan kommer Christer Månsson, vd på Media Evolution att ta upp denna morgon. Som vanligt avslutar vi med en högintressant paneldiskussion.

Hela morgonen livestreamas till Packbridge medlemmar. Denna sändning sponsras av Visutech.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx